in

Šta treba da sadrži kućna apoteka?

Slatka-Tajna.Eu

Kućna apoteka svakog domaćinstva bi trebala sadržavati sve što bi nekome od ukućana moglo biti potrebno iznenada, a formira se individualno, u odnosu na specifičnost članova porodice. Ipak, nekoliko osnovnih medikamenata i pomoćnih sredstava bi trebalo da sadrži svaka. Pripremili smo osnovni pregled prema kojem možete formirati ili provjeriti je li vaša kućna apoteka kompletna

Prehlada i gripa

Bez obzira na to što je sezona virusnih infekcija tokom hladnijih mjeseci, kućna apoteka bi trebala uvijek sadržavati preparate i medikamente koji su od pomoći ukoliko dođe do prehlade i gripe. Postoje prirodni preparati čiji sastojci imaju klinički dokazano djejstvo na viruse i koji zbog toga uspješno reduciraju sve simptome infekcije i skraćuju trajanje bolesti. Takvi preparati su najdjelotvorniji ukoliko se primijene odmah po pojavi simptoma, pa je zbog toga važno da ih uvijek imate u svojoj kući.

 

Začepljen nos

Osim zbog prehlade i gripe, nos može biti začepljen i zbog alergijskog rinitisa, odnosno polenske alergije. Prirodna inhalacija eteričnim uljima nane, lavande i eukaliptusa je najpristupačnija putem flastera za inhalaciju, koji se veoma jednostavno čuvaju u kućnoj apoteci. Za čišćenje nosa u kućnoj apoteci uvijek imajte i pakovanje fiziološkog rastvora.

 

 Za spuštanje temperature

Kućna apoteka bi obavezno trebala imati toplomjer, naročito ako imate malu djecu, a antipiretik (paracetamol, brufen) bi neizostavno trebao da se nalazi u kućnoj apoteci.

 

Dijareja i stomačni problemi

Do dijareje može doći iznenada, a kao prvu liniju u terapiji akutne dijareje doktori preporučuju oralnu rehidrataciju, odnosno obaveznu nadoknadu glukoze i elektrolita. Zbog toga bi svaka kućna apoteka morala da ima prašak za rastvor za oralnu rehidrataciju. Probiotici su, također, neophodni jer skraćuju trajanje i ublažavaju simptome dijareje.

Lijek za alergiju

Čak i ukoliko nemate alergije, u kući bi uvijek trebalo da imate antihistaminik. Također, vrlo su korisne i kreme koje sadrže antihistaminik, a koje se lokalno nanose na kožu, ukoliko dođe do alergijske reakcije, npr., zbog ujeda insekta.

 

Prva pomoć

U slučaju posjekotine ili neke druge povrede neophodno je pružanje prve pomoći. U kućnu apoteku upakujte sterilne gaze i zavoje, sredstvo za dezinfekciju, kao što je povidon jod, hanzaplaste te antiseptične vlažne maramice.

 

Korisni savjeti

Lijekove koji su već otvoreni skladištite u skladu s priloženim uputstvom. S vremena na vrijeme pregledajte je li kućna apoteka kompletna, odnosno da li je sve što se u njoj nalazi ispravnog roka trajanja. Ako je nekom lijeku ili preparatu istekao rok, zamijenite ga novim. Lijekove čuvajte na hladnom i tamnom mjestu, zaštićene od svjetlosti i vlage te dalje od dohvata djece i kućnih ljubimaca.

 

The post Šta treba da sadrži kućna apoteka? appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Aleksandar Vučić obećao premiju od milion eura, pa se prvi oglasio nakon velike pobjede u Lisabonu

DNEVNJAK – Šta ćemo od priloga?