in

Derek Chollet, specijalni savjetnik Anthonya Blinkena, sastao se sa Bakirom Izetbegovićem, Draganom Čovićem i Christianom Schmidtom

Slatka-Tajna.Eu

U rezidenciji ambasadora SAD-a u Sarajevu, viši politički savjetnik američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, Derek Chollet, susreo se s liderima SDA i HDZ-a, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, a ranije i sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

Teme sastanka sigurno će biti teška politička situaciju u BiH i regiji Zapadnog Balkana, izborna reforma te retrogradna politika koja dolazi iz Banje Luke.

Chollet je poslije sastanka s Schmidtom napisao kako je sastanak bio produktivan te kako SAD podržava ključnu ulogu OHR-a u BiH, njegov mandat za održavanje dejtonskog mira u BiH i rad na ispunjavanju Agende “5+2” kako bi BiH izašla iz stanja međunarodnog nadzora.

Uz Cholleta domaćin sastanka je američki ambasador u BiH Eric Nelson, kao i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, Gabriel Escobar.
Chollet je danas je u službenu posjetu Sarajevu. On će boraviti u BiH do srijede, a pored poslova u Ambasadi SAD-a razgovarat će i sa članovima Predsjedništva BiH i visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, a trebao bi imati sastanke i sa još nekim bh. funkcionerima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Uoči dolaska saopćeno je da će Chollet prenijeti snažnu poruku SAD-a da bi svaki pokušaj da se poništi 26 godina mira i napretka u BiH, a što bi bilo učinjeno povlačenjem iz državnih institucija i narušavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, stvorilo teškoće za građane i bilo veliki destimulans za investitore i izvor ozbiljne zabrinutosti za međunarodnu zajednicu.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MOGLA JE DOĆI I GOLA: Mia Borisavljević izazvala buru

Sedam jasnih znakova da vam je tijelo puno toksina