in

UIO BiH: Rast prihoda u ovoj godini 14,8 posto

Slatka-Tajna.Eu

Projektovana stopa rasta prihoda od indirektnih poreza u BiH za ovu godinu godinu iznosi 14,8 posto, navodi Odjeljenje za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.
Najznačajnije mjesto u indirektnim porezima ima PDV sa projektovanim iznosom prihoda od 4,35 milijardi KM ili više za 16 posto nego u prošloj godini.

Projekcija rasta je zasnovana na kretanjima i projekcijama makroekonomskih pokazatelja, te na sezonskoj šemi naplate, gdje se navodi da je u septembru ostvaren vrlo visok rast neto PDV-a od 30,4 posto, što je kumulativnu stopu rasta za devet mjeseci ove godine dovelo na 18,4 posto.

Prihod od akciza za ovu godinu projektovan je na 1,45 milijardi KM, dok je projektovani prihod od putarine veći od 650 miliona KM i oba ova projektovana prihoda imaju rast u odnosu prošlu godinu.

Projektovan prihod od carine je 307,2 miliona KM i takođe ima rast u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu se projekcija rasta zasniva na postojećim trendovima naplate i kretanju uvoza.

Projektovana stopa rasta prihoda od indirektnih poreza za narednu godinu je tri posto, za 2023. godinu je 2,8 posto, a za 2024. godinu 3,1 posto.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuKljučno uporište za ove projekcije rasta predstavljaju predviđena kretanja privredne aktivnosti u eksternom okruženju, gdje se u periodu od 2022. do 2024. godine u BiH očekuje prosječna stopa realnog ekonomskog rasta od oko 3,5 posto na godišnjem nivou.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Nikad viđena fotografija Marinka Rokvića! Pjevačeva snajka rasplakala sve: U vašu kuću sam ušla sa 16 godina i doživjela poštovanje!

“Maksimalnim angažmanom želimo do pobjede”