in

U ponedjeljak većinom suho, uz sunčana razdoblja, buru i jugo

Slatka-Tajna.Eu

Krunoslav Mikec

Foto: HTV / HRT

I u prvoj polovini novog tjedna prevladavat će oblačno, povremeno uz kišu, posebno u srijedu i četvrtak, a početkom tjedna samo ponegdje. Povremeno treba računati i na barem kraća sunčana razdoblja, a u noći i prijepodne po nizinama i na maglu. Na Jadranu razmjerno vjetrovito uz buru na sjevernom dijelu i jugo na južnom. Bura može imati olujnih udara uglavnom podno Velebita, a pojačano je jugo moguće većinom na otvorenome moru južnog Jadrana.

U drugom dijelu tjedna vjerojatno bez oborine, uglavnom sa slabijim vjetrom, na kopnu i uz hladnija jutra i maglu, a na Jadranu većinom sunčano.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRTovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika” analizirao je i temperaturu zraka u dosadašnjem dijelu studenoga te dao prognozu za drugu polovinu:

Studeni se bliži polovini svog puta. Na Jadranu su pritom prva 2 tjedna studenoga bila uglavnom malo toplija nego što je uobičajeno. U unutrašnjosti je najviša dnevna temperatura većinom bila niža od prosječne. Najniža temperatura povremeno je bila viša od ubičajene te je izostala za studeni normalna jutarnja hladnoća. Nje vjerojatno neće biti ni idućih dana, uglavnom oblačnih, a izgledi za zahladnjenje i zimske oborine postoje u posljednjem tjednu mjeseca. Ipak, za pouzdanije prognoze za te dane treba još malo pričekati.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju “Istrage prometnih nesreća“, a i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu:

U ponedjeljak uglavnom suho, uz sunčana razdoblja, buru i jugo

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: “U ponedjeljak na istoku Hrvatske umjereno, ponegdje i pretežno oblačno, te uglavnom bez kiše. Ujutro mjestimice moguća magla, a od sredine dana zapuhat će istočni i sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura od 2 do 5 °C, a dnevna oko 10 °C.

Podjednaka dnevna temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će jutro vjerojatno biti malo manje hladno nego u istočnim krajevima. Pritom će prevladavati oblačno, u prvom dijelu dana ponegdje uz mogućnost za maglu, a mjestimice i slabu oborinu iz niske naoblake. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni.

Sjeveroistočnjak i u gorju, također pretežno oblačnom, ponegdje s maglom, a u nekim područjima i sa slabom kišom, koje može biti samo rijetko na sjevernom Jadranu, gdje uglavnom treba računati na promjenjivu naoblaku i sunčana razdoblja. Puhat će umjerena, podno Velebita i jaka bura s olujnim udarima. Temperatura zraka danju od 15 do 18 °C, a u Gorskom kotaru i Lici između 6 i 10 °C.

Na srednjem će Jadranu puhati slabo i umjereno jugo, samo na sjeveru Dalmacije bura, uz malo i umjereno valovito more. Temperatura će porasti do vrijednosti između 16 i 20 °C. Bit će promjenjivo oblačno uz povećanu vjerojatnost za kišu na otvorenome moru i otocima, prema kraju dana i drugdje.

I na jugu Jadrana dosta oblaka, ali i malo sunčanog vremena, uz kišu na nekim otocima i otvorenome moru, prema večeri i na obali. Puhat će slabo do umjereno jugo. Najviša temperatura od 18 do 20 °C.”

I dalje povremena kiša

I idućih će dana u unutrašnjosti prevladavati oblačno uz mjestimičnu kišu u utorak te posebno u drugom dijelu srijede i u četvrtak. Pritom bez znatnije promjene temperature zraka.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na Jadranu još ponegdje podno Velebita jaka bura s olujnim udarima, a drugdje jugo. U srijedu i četvrtak slabiji vjetar. Uz to, nastavak promjenjivog razdoblja s kišom poglavito sredinom tjedna.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

U Banja Luci se slavi kao da je Srbija prvak svijeta

NEKAD JE MOLILA DA NE PUŠTAJU KLIPOVE INTIMNIH ODNOSA: Dalila se prepustila Caru, zaboravila da je gleda babo!