in

Evropska unija će Oružanim snagama BiH donirati 10 miliona eura!

Slatka-Tajna.Eu

Evropska unija će pomoći u jačanju kapaciteta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH).

Ovu informaciju potvrdila je Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH.

Turković se nalazi u Briselu gdje će imati susrete sa visokim zvaničnicima EU, među kojima su Oliver Varhelji, komesar za proširenje, te ministri vanjskih poslova država članica EU, predstavnici Evropskog parlamenta te drugi utjecajni zvaničnici.

– Riječ je o izuzetno važnoj odluci koja će osnažiti kapacitet i sposobnosti naših Oružanih snaga, a realizirat će se kroz novi instrument EU ‘The European Peace Facility” – navela je Turković.

Cilj instrumenta je povećavanje sposobnosti EU da spriječi konflikte, sačuva mir i ojača međunarodnu stabilnost i sigurnost, a ukupni budžet ovog instrumenta iznosi pet milijardi eura za 2021-2027.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuTurković će narednih dana učestvovati u nekoliko važnih evropskih foruma gdje će govoriti, između ostalog i o situaciju u BiH.

– Očekujem da će i ministri vanjskih poslova EU donijeti i stavove o posljednjim dešavanjima u našoj zemlji i na cijelom Zapadnom Balkanu. Od suštinske je važnosti da ovu krizu pretvorimo u šansu da u najkraćem roku ispunimo preostale uvjete za kandidatski status. To bi vjerujem bio najbolji odgovor retrogradnim politikama – istakla je ministrica Turković.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Vlasti u BiH nemaju sluha za freelancere

Sézane kardigan za hladne dane