in

Zašto Indijke spavaju s pletenicama

Slatka-Tajna.Eu

Pletenje kose prije spavanja pomaže da zadržate prijeko potrebnu vlagu, jer struktura pletenica održava hidrataciju u kosi. Takođe, pomaže kosi da brže raste.

Indijke su poznate po dugoj, sjajnoj i neodoljivo lijepoj kosi, a briga o njoj duboko je ukorijenjena u indijskoj kulturu. Indijske majke i bake generacijama su prenosile mnoge tajne, a jedna od njih je pletenje kose svake večeri prije spavanja.

U indijskoj kulturi se vjeruje da su žene, kada spavaju raspuštene kose, izloženije negativnim energijama. U stvarnosti, pletenje kose prije spavanja može da joj pomogne da izgleda sjajnije i voluminoznije. Evo koje su još prednosti:

Vrhovi će se manje lomiti

Šišanje kose privremeno će pomoći s ispucalim vrhovima, ali ako ne napravite nikakve promjene u rutini njege kose, pramenovi oštećene kose ponovno će se pojaviti. Ispucali vrhovi nastaju kada koristite jake hemijske proizvode ili često sušite kosu, a način na koji spavate takođe može da utiče na zdravlje i ljepotu kose. Držanje kose u pletenicama, dok spavate, smanjuje trenje, štiteći pramenove od oštećenja.

Kosa će izgledati sjajnije

Kosi je potrebna vlaga kako bi izgledala bolje. Mnogo je razloga zašto ona ne može da zadrži vlagu – može čak i lagano da dehidrira preko noći. Pletenje kose prije spavanja pomaže da se zadrži prijeko potrebna vlažnost, jer struktura pletenica održava hidrataciju u kosi.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuOlakšava raščešljavanje kose

Ako redovno pletete kosu prije spavanja, to pomaže da je ujutro lakše raščešljate. Osim što ćete uštedjeti vrijeme koje trošite na raspetljavanje kose, pletenje osigurava da izgubite manje kose kada je češljate.

Kosa će biti manje naelektrisana

Preparati protiv elektrisanja kose mogu da pomognu privremeno, ali nerijetko su puni hemikalija i čak mogu da izazovu kidanje krajeva. Ako kosu vežete u pletenice prije spavanja, izbjeći ćete neugodno elektrisanje.

Može da pomogne kosi da brže raste

Mada kosa postane slaba i lomljiva, mogla bi da opadne, sprečavajući tako da dobijete kosu iz snova. Osim uklanjanja frizure s vaše kose, pletenje pletenice može da pomogne u izbjegavanju feniranja ili upotrebe hemikalija, što će zauzvrat uzrokovati da ona postane jača.

(Super žena)


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Meteorolog Sladić prognozira, pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje: Prvi dan vikenda idealan…

Lud Zbunjen Normalan – Ima komšiluk bolan kontaš, kontare?