in

Vladavina prava je jedan od ključnih elemenata funkcioniranja EU-a

Slatka-Tajna.Eu

Premijer Plenković u Beču na svečanosti 40. obljetnice Europske udruge studenata prava

Foto: HTV / HRT

Vladavina prava jedan je od ključnih elemenata funkcioniranja Europske unije, poručio je u subotu u Beču Andrej Plenković prilikom obilježavanja 40. obljetnice Europske udruge studenata prava (ELSA).

– Vladavina prava je postala jedan od ključnih elemenata za funkcioniranje Europske unije danas i nešto čega bismo se svi trebali pridržavati u svim našim zemljama, istaknuo je hrvatski premijer.

Plenković je poručio kako je vladavina prava jamstvo poštivanja vrijednosti i načela na kojima je sazdana Europska unija.

Naglasio je i da je pojam vladavine prava “ključan za razumijevanje europskog projekta danas” i da bez vladavine prava ne bi bilo europskog projekta.

– To je osnova svega, kazao je.

Govoreći o “transformativnoj snazi zakona” kojom su ujedinjeni različiti pravni sustavi u Europskoj uniji, Plenković je rekao da su zemlje srednje i istočne Europe trebale provesti puno reformi kako bi uskladile svoje pravne sustave sa zapadnom tradicijom.

– To nije jednostavan zadatak. Potrebna je generacijska i strateška promjena načina razmišljanja, ali i pravne prakse, pogotovo kada su u pitanju suci i sudovi. Potrebno je dosta vremena, kazao je.

Od Portugala, do Gruzije i Azerbajdžana udruga ELSA okuplja više od 60 tisuća studenata prava. U proteklih 40 godina postojanja imali su važnu ulogu u mijenjanju zakonskih propisa svojih društava, istaknuo je na početku obiljuežavnja obljetnice predsjednik udruge Francisco Arga Elima, izvijestio je iz Beča za HTV-ov Dnevn ik 3 Ivica Grudiček.

Udrugu su upravo u Beču 1981. osnovali studenti prava iz Njemačke, Mađarske, Poljske i Austrije. Od svog osnutka ELSA je posvećena načelima demokracije i vladavine prava, a priznata je od međunarodnih organizacija, poput Vijeća Europe i UN-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Predsjednik Međunarodnog odbora ELSA-e je 1993. bio Andrej Plenković, koji je danas u govoru istaknuo njezinu važnost u očuvanju pravnog poretka.

Ovdje u Beču na gala večeri okupilo se tristotinjak uzvanika, javio je Grudiček.

– Institucije nas čuju ne samo zbog toga što smo glas studenata prava već i zbog naše veličine. Ne predstavljamo samo studente nego i mlade diljem Europe, rekao je Francisco Arga E Lima, predsjednik udruge ELSA

– Što god u našim karijerama radili, bilo da smo pravnici, u akademskoj zajednici ili u politici, bilo da smo u poslu ili ekonomiji upoznati smo s time koliko je pravo važno i ova udruga je korisna jer učimo jedni od drugih, poručio je premijer Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ambasada Turske u BiH reagovala na izjave Hakana Šukura: Pokušava oklevetati predsjednika Erdogana

RODILA MAJKA SEBI NAJBOLJU PRIJATELJICU: Nives pokazala kako provodi vikend