in

Tomislav Petric bit će smijenjen, na nepravilnosti upozoravano 2020.

Slatka-Tajna.Eu

Privođenje Gabrijele Žalac na Županijski sud

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije – SAFU – Tomislav Petric bit će smijenjen s dužnosti nakon što mu je, kao i bivšoj ministrici Gabrijeli Žalac te još dvojici osumnjičenika iz afere “Softver”, određen jednomjesečni istražni zatvor. Sumnjiči ih se da su malverzacijama oštetili Europsku uniju i hrvatski proračun za 1,8 milijuna eura.

Upravno vijeće Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) na čelu s ministricom Natašom Tramišak donijelo je odluku kako će prijedlog za razrješenjem ravnatelja Tomislava Petrica, zbog nemogućnosti obavljanja dužnosti, biti upućen na Vladu. SAFU će voditi će Josipa Herceg – Zeba, zamjenica ravnatelja, priopćeno je.

– SAFU kao institucija i dalje nastavlja s obavljanjem svojih djelatnosti i zadataka na profesionalan način jer svatko od zaposlenika stručno obavlja svoj posao i nastavit će ga stručno obavljati, bez zastoja u funkcioniranju, dodaje se u priopćenju.

Uočene nepravilnosti

Poručuju kako su tijekom kontrole postupka nabave projekta „Informacijski sustav za strateško planiranje i upravljanje razvojem“ u 2020. utvrdili nepravilnosti u “dijelu potencijalnog propusta utvrđivanja sukladnosti odabrane ponude s traženim tehničkim specifikacijama te nedostatnog revizijskog traga u pregledu i ocjeni ponuda”.

Za predmetnu je nabavu SAFU 29. rujna 2020. godine donio Odluku o utvrđenim nepravilnostima u kojoj je odredio financijsku korekciju od 25% prihvatljive vrijednosti ugovorenog iznosa nabave, što iznosi 4.059.687,50 kuna vrijednosti predmetnog Ugovora.

SAFU je javna institucija koja u sustavu upravljanja, korištenja i kontrole Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI fondova) ima ulogu jednog od Posredničkih tijela razine 2 (PT2) u dijelu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ te je nadležna za provjeru izvršenja ugovornih obaveza korisnika bespovratnih sredstava te za kontrolu prihvatljivosti izdataka koji se sufinanciraju sredstvima EU temeljem potpisanih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Premijer Andrej Plenković ostaje pri tvrdnji da je Gabrijela Žalac svojedobno bila odličan kadar za ministricu europskih fondova. Poziva na smirivanje lopte i persumpciju nevinosti. Žao mu je što se ovo dogodilo. Nisu sretni ni u oporbi. Most tvrdi da je prikupio i više od potrebnog 31-nog potpisa zastupnika sa zahtjevom da se u Saboru što prije raspravi izvješće glavne državne odvjetnice.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ravnateljica USKOK-a: Zlonamjerne teze 

Teza da je ova afera blamaža USKOK-a netočna je i zlonamjerna, tvrde u USKOK-u. U ovom konkretnom slučaju ispitali su, kažu, više osoba i izuzeli dokumetaciju.

– Nakon početka rada odjela delegiranih europskih tužitelja navedeno postupanje je preuzeo taj odjel sukladno svojoj nadležnosti, kao što će se to dogoditi i u drugim predmetima koji potpadaju u njegovu nadležnost, poručila je Vanja Marušić, ravnateljica USKOK-a.

SDP i Zeleno-lijevi blok traže osnivanje istražnog povjerenstva koje bi ispitalo kako se povlači europski novac, a potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica o slučaju nije htjela govoriti ni u ime stranke ni u ime Komisije. Stalo im je, kaže da se europski novac troši sukladno pravilima.

S tim je ciljem nedavno i osnovan Ured europskog javnog tužitelja, čijim prvim konkretnim potezima upravo svjedočimo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Novi biser iz La Masije: Barcelona ima nasljednika Lionela Messija i dječak je istinsko čudo

NAKON ŠTO JE OBJAVILA DA JE BOLESNA: Merima Njegomir sa porodicom