in

Osuđeni silovatelj pored murala Mladiću negirao genocid

Slatka-Tajna.Eu

Mural ratnog zločinca Ratka Mladića i dalje je u Njegoševoj u Beogradu. I dalje ga čuvaju momci u kapuljačama. Dok država ne pokazuje namjeru da reaguje, 70 nevladinih organizacija i pojedinaca traže od Vlade da omogući uklanjanje murala. Bivši tužilac Vladimir Vukčević traži smjenu tužiteljice za ratne zločine i ministrice pravde.

Onima koji treći dan čuvaju mural Ratka Mladića, prepodne je stiglo pojačanje, pridružio im se Simo Spasić koji je negirao genocid.

„Užas, užas, ovo je stvarno užas“, rekao je za N1 jedan od prolaznika u Njegoševoj.

Spasić je u međuvremenu ušao i u verbalni sukob sa građanima, a jedan od njih u izjavi za N1 konstatuje: „Pa možda smo ga (Spasića) zaslužili pošto vidim da se niko ne buni.“

Građane koji su se zbog buke Sime Spasića pobunili, legitimisala je policija. Ostali su posmatrali šta se događa, a u razgovoru sa ekipom TV N1 nisu krili ogorčenje.

Spasić ima i krivični dosije, odležao je 4,5 godine u zatvoru jer je 2009. godine silovao svoju ženu, od koje se rastao 2004. Imaju troje djece.

„Prvo mi smeta mural, a onda i sve ovo što se događa“, poručuje jedan Vračarac.

Na pitanje jesu li stanari uradili nešto kako bi se mural uklonio, jedan od komšija nam je rekao: „Kako mislite da mogu da urade kada vidite na svaki potez bilo koga neko reaguje. Da li mislite da mirni ljudi ovog kraja treba da se sukobljavaju sa bilo kim, sa momcima u kapuljačama?“

Izvor : Vladimir Vukčević (N1)

Mladić je zločinac

Dok momci u kapuljačama čuvaju mural, bivši tužuilac za ratne zločine Vladimir Vukčević poziva državu da reaguje. Apelom pod nazivom „Zločin je zločin“ zajedno sa nekoliko stotina potpisnika, traži smenu aktuelne tužiteljice za ratne zločine i ministrice pravde.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










„Oni su nadležni da reaguju. Ne možemo mi da imamo u centru Beograda mural čovjeku kakav je bio Ratko Mladić. Ratko Mladić je ratni zločinac. Mi smo članica UN-a, Haški tribunal je, kakav je takav je, organ UN i mi moramo njegove odluke da priznajemo“, ističe Vukčević.

Pošto država ne pokazuje namjeru da reaguje, 70 nevladinih organizacija i pojedinaca u otvorenom pismu traže od Vlade da omogući uklanjanje murala Ratku Mladiću, i da MUP prekine praksu zabrane javnih okupljanja zbog svoje navodne nespremnosti (ili nesposobnosti) da bezbjednosno kontroliše kontraskupove.

Stevan Filipović

Izvor : Stevan Filipović (N1)

Ko će biti satjeran u ćošak

Novi skup aktivista koji žele uklanjanje murala najavlljen je za sutra, a jedan od govornika bit će i reditelj Stevan Filipović.

„Pa će možda i ta vlast da odustane, da promijeni strategiju, da se povuče, ili će jače da udari što opet nešto znači. Ako su baš spremni da idu do kraja u odbrani lika i djela Ratka Mladića onda su se potpuno identifikovali, onda sebe satjeravaju u jedan čošak, što se nadam da će da urade, iz koga neće moći da se izvuku. Ili nas satjeravaju u jedan čošak iz koga nećemo moći da se izvučemo pa ćemo da vidimo šta ćemo onda da radimo“, poručuje Filipović.

Stanovnici Njegoševe gledat će sa terasa. „Ja sam na spratu gore, gledala sam nekoliko puta odozgo. Strašno. Strašno. Nećemo se smiriti nikada“, konstatuje jedna stanarka Njegoševe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Takav način ne postoji za mene

GLUMAC SE OPEKAO JER JE ŽIRANT: Kristijan Ugrina radi kao dostavljač hrane