in

Žene na tržištu rada u BiH: Samo trećina novozaposlenih u 2020. godini su žene

Slatka-Tajna.Eu

Samo jedna trećina od ukupnog broja novozaposlenih u 2020. godini su žene, jedan je od glavnih nalaza izvještaja „Žene na tržištu rada u BiH“ koji je Agencija za rad i zapošljavanje BiH predstavila danas u Sarajevu. Izvještaj je urađen u okviru projekta Evropske unije koji pruža podršku zavodima za zapošljavanje za unapređenje aktivnih mjera zapošljavanja i razvoj strategija zapošljavanja u Bosni i Hercegovini za koji je Evropska unija izdvojila više od 1,2 miliona eura bespovratnih sredstava.

„Žene u Bosni i Hercegovini i dalje su nedovoljno zastupljene i diskriminirane u mnogim sferama od politike do poslovanja i tržišta rada. To se sada čini još važnijim jer istraživanja pokazuju da su žene, uz postojeće rodne nejednakosti, još ranjivije zbog posljedica COVID-19. EU nastavlja pružati podršku institucijama tržišta rada u Bosni i Hercegovini kako bi izgradile svoje kapacitete i napravile pomak u radu u skladu sa standardima Evropske unije,“ istakao je Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju, Delegacije Evropske unije u BiH.

Cilj izvještaja je sagledavanje situacije u pogledu izazova sa kojim su se poslodavci suočavali u 2020. godini. Ukupno je anketirano preko 2.400 poslodavaca na nivou Bosne i Hercegovine, a u uzorku dominiraju mala preduzeća sa gotovo 80 procenata, što i najbolje oslikava stvarno stanje u ekonomiji. Srednja preduzeća čine 15, dok velika tek nešto više od pet procenata.

„Analizirajući utjecaj pandemije COVID-19 na tržište rada, možemo reći da je ženska radna snaga značajno pogođena smanjenjem ekonomske aktivnosti. Rezultati ove studije ukazuju na potrebu da se odgovarajućim politikama i kroz obrazovni sistem, promoviše jedan inovativni pristup i odnos prema ženskoj radnoj snazi“, rekao je mr. Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Izvještajem se pokazalo da su najviše pogođena zanimanja tokom pandemije među ženama trgovac, šivač i obućar, koja nose više od polovine prekinutih ugovora.

„Ovaj izvještaj će pomoći kreatorima politika, posebno zavodima za zapošljavanje, da svojim aktivnim mjerama zapošljavanja, adresiraju izazove sa kojima se žene susreću. Po prvi put se na jednoj jedinstvenoj metodologiji provelo istraživanje za izradu detaljnog izvještaja o radu“, istakao je dr. Ranko Markuš, rukovodilac projekta.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Projekat „Unapređenje istraživanja tržišta rada“ pruža podršku zavodima za zapošljavanje u unapređenju aktivnih mjera zapošljavanja, poboljšanju saradnje sa poslodavcima, razvoju strategija zapošljavanja, a posebno će pomoći tokom procesa strateškog planiranja i izrade okvira za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini. Projekat se implementira u saradnji sa NIRAS, GOPA i Službom za zapošljavanje Republike Francuske u periodu od 1. septembra 2020. do 1. septembra 2022. godine.

Više informacija o EU projektu „Unapređenje istraživanja tržišta rada“ na linku:
https://trzisterada.ba/index.php/bs/pocetna/

Kontakt: Bejtovic Communications, Mirza Salković, +387 61 510 045

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

POZLILO JOJ NA SAHRANI MARINKA ROKVIĆA: Vesna Zmijanac klonula

Briljira u Veroni, igrač je Cagliarija, a jako ga želi West Ham