in

I na granici s Makedonijom migranti u niskom startu

Slatka-Tajna.Eu

Na granici s Makedonijom migranti u niskom startu

Foto: Agenda / HRT

Prema izvješću Globalne inicijative protiv transnacionalnog organiziranog kriminala Sjeverna Makedonija je postala mjesto preko kojeg se organizirano krijumčare ilegalni migranti. Samo prošle godine ondje je registrirano više od 41 tisuću migranata i tražitelja azila.

Granica između Sjeverne Makedonije i Grčke postala je jedna od najbolje čuvanih u Europi. Put je to spasa za milijune migranata koji prolaze preko zapadnog Balkana i traže novi, bolji život u zemljama zapadne Europe. Ne zanima ih ostanak u Sjevernoj Makedoniji, ona je samo jedna od tranzitnih postaja na putu prema odredištu. No najveći je problem to što većina migranata ilegalno prelazi granicu i tako ovu regiju čini još nestabilnijom.

– Mislim da ne postoji zemlja u Europi koja ima tako veliki priliv migranata kao naša zemlja i to u vrijeme pandemije, lockdowna i ostalih problema s COVID-om. Određene statistike opet pokazuju da na našoj južnoj granici prema Grčkoj opet raste broj ilegalnih prijelaza, i to ne samo iz Afganistana već i iz zemalja bliskog istoka, kaže predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

U zemlji koja proživljava duboku političku krizu, mogući novi izbjeglički val, koji bi nekontrolirano prešao preko njezina teritorija, izaziva strah. No stručnjaci uvjeravaju – sve je pod kontrolom.

– Migrantska ili izbjeglička kriza je jako značajno pitanje za Makedoniju. Ono što smo vidjeli u 2015. i 2016. je da se EU nije uspjela iskordinirati u tom procesu. Sada je na udaru Hrvatska i njezina granica. U našem slučaju zabrinjavajuće je što Unija nije uspjela da se potpiše ugovor Sjevene Makedonije i Frontexa – kako bi on bio legalno na našim granicama, tvrdi ravnateljica Instituta za europsku politiku Simonida Kacarska.

Migrantska kriza odnosno migrantski val na sjevernomakedonskoj granici realna je opasnost koja brine svakoga građanina ove zemlje. U svakom slučaju svjesni kako ne mogu sami zaustaviti tako veliki priliv migranta, svi se okreću prema Uniji. Od nje i dalje očekuju pomoć u novcima, naravno kao prvo, a nakon toga u dodatnim policijskim snagama koji će pomoći kontolirati granicu prema Grčkoj.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Vlada u Skoplju, koja je, podsjetimo, tehnička, jer je premijer Zaev podnio ostavku nakon katastrofalnih rezultata na lokalnim izborima, i dalje ponavlja jednu te istu mantru. Sjeverna Makedonija nije članica Unije, a ponaša se kao jedna od njih i na braniku je europske utvrde od ilegalnih migranata. U posljednjem televizijskom intevjuu koji je dao kao premijer, i to upravo za HRT, Zoran Zaev tvrdi da opasnosti nema jer je njegova zemlja spremna na sve.

– Danas kada smo ekipirani, imamo dronove, imamo dobru mehanizaciju i zaštićene zone, koje ne dozvoljavaju migrantima ilegalne prelaske. Sve to funkcionira odlično. Europa treba znati da smo mi odgovorna zemlja i da pridonosimo cjelokupnom sigurnosnom sustavu onako kako to propisuje Unija, naravno u koordinaciji sa susjednim zemljama, rekao je Zoran Zaev.

No teško je koordinirati zaštitu granica kada u politički nestabilnoj zemlji, bez vlade, s oporbom koja je opterećena sudskim procesima za korupciju i krađu, mnogi misle da je priča o migrantima samo još jedan od načina da se skrene pozornost s najvažnijih tema.

– Neku posebnu opasnost ja ne vidim, jer mi smo kao tranzicijska zemlja za migrante, i oni kada bi došli tu, oni bi privremeno bili tu – 90 dana, možda 10 dana dok se nađe krajnja destinacija. Ne vidima ja tu ništa loše, pa čak i da netko ostane tu, Europa se mijenja, ljudi migriraju, smatra Eroll Shaqiri, urednik TV postaje 21.

Povijest, i to ona nedavna, uči nas da migrantska kriza može buknuti u samo jednom danu, poljuljati političku i sigurnosnu stabilnost Sjeverne Makedonije, a time i cijele Europske unije. U neposrednom susjedstvu nalazi se gotovo 5 milijuna izbjeglica, koji napeto čekaju da krenu prema Europi, pa zato baš nitko ne može sa sigurnošću reći da je to problem koji je pod kontrolom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Briljira u Veroni, igrač je Cagliarija, a jako ga želi West Ham

NAKON RAZVODA: Leonarda Boban otkrila čemu se posvetila