in

Dodik: ‘leba imamo da jedemo, ali je i vrijeme kestena

Slatka-Tajna.Eu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a kazao je kako je država u najgoroj političkoj krizi od završetka rata 1995. godine, a kao krivca vidi Zapad.

Njegov prijedlog da se ovlasti BiH prenesu na Republiku Srpsku korak je prema otcjepljenju, a nakon brojnih vanjskih pritisaka, NSRS je danas odgodila raspravu o tome za sljedeći mjesec.

Dodik je bio je gost RTL-a, gdje je razgovarao s Damirom Gregoret.

“Ja nisam čovjek rata”

Gregoret: O stanju u Bosni i Hercegovini kroz prizmu ponovnog mogućeg rata pričaju svi svjetski mediji i prstom upiru prije svega u vas. Osjećate li se odgovornim?

Dodik: Ne. Ja nisam čovjek rata. Imao sam priliku prije u sukobu bivše Jugoslavije, ali nisam. Bavio sam se političkim pitanjima i pokušao sve da učinim da sukobi prestanu što je prije moguće. Danas su se podigli opet i oni koji su raspaljivali taj rat sa strane. Naravno etiketirajući njima korisne mete i to je nešto što je njima apsolutno. Naravno, nije zgodno čovjeku da sluša te priče, ali naravno mene to ne dodiruje jer ja gledam što je istina, a istina je nešto sasvim drugo.

Gregoret: Vi i dalje ne odustajete od toga da se mijenja zakon, da se praktički odcijepite.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Dodik: Ne, odcjepljenje nije na našem dnevnom redu.

Gregoret: Bojkotirate rad središnjih državnih tijela, to je činjenica?

Dodik: Postoji Ustav u Bosni i Hercegovini koji je jasno precizirao što je nadležnost Bosne i Hercegovine, što je nadležnost entiteta. Oni koji su sponzorirali Dejtonski sporazum istog trenutka počeli su ga rušiti. Ovih nekoliko desetljeća od tada, njegovog prisustva, stvorilo je mnogo kršenja Ustava, mnogo problema koji ovdje ne funkcioniraju. U Federaciji recimo već tri godine, nakon izbora nove vlasti, veliki problem je između dogovora Bošnjaka i Hrvata oko izbornog procesa, a onda kada RS hoće zaštititi svoje ustavno pravo na nadležnost, onda je to postala svjetska vijest broj jedan i pokušaj da se sotonizira RS.

Dodik: Moja obitelj i ja živimo u skladu sa zakonima

Gregoret: Citirat ću predsjednika RH Milanovića: “Nemaju oni ‘leba da jedu, mogu se samo kestenima gađati”, u kontekstu da nema opasnosti od rata?

Dodik: I ja isto mislim da nema opasnosti od rata, ali ‘leba imamo da jedemo. Opasnosti od rata nema, ali je vrijeme kestena, naravno, u tom pogledu, vaš predsjednik Milanović je čovjek koji dobro poznaje ovu situaciju. S njime sam se sreo i želim reći da mi je drago da hrvatska država razumije situaciju u BiH sa stajališta potrebe da zaštiti ili da podrži uređenje BiH sastavljeno od dva entiteta, odnosno tri konstitutivna naroda. I to je službeni stav hrvatske politike bez obzira radi li se o vladi ili predsjedniku.

Gregoret: Kako ste doživjeli sastanak koji je održan na Pantovčaku? Bilo je malo čudno s obzirom na činjenicu da nije ni bilo najavljeno da ćete doći toga dana.

Dodik: To je stvar domaćina, ali u svakom slučaju to je bio jedan koristan sastanak. Pričali smo o tome na koji način bi se moglo pomoći. Ja cijenim veoma dobru volju predsjednika Milanovića. Neki dan sam bio u Turskoj i razgovarao s Erdoganom. Ranije sam bio i s predsjednikom Vučićem. Postoji neki takav konsenzus, mada su svi oprezni oko toga, isključivo iz razloga što se treba održati jedan trostruki lateralni sastanak. Znači, gospodin Erdogan, Vučić, Milanović i da pričamo o tome kako bi se moglo nastaviti dalje. Pričao sam i s Erdoganom gotovo na istu temu kao i s Milanovićem i on je isto spreman. Jedini koji ne daje suglasnost za održati tako nešto je Bakir Izetbegović iz nekih svojih kalkulantskih razloga.

Opširnije na portalu RTL-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Dani Alveš ponovo u Barseloni, plata evro sedmično

Sin Snežane Đurišić oteo pazar iz picerije i auto za dostavu: Optužen za pljačku u restoranu u kojem je radio!