in

ZVIJEZDE IZ SEHARE: MIRSADA MIRJANA BAJRAKTAREVIĆ: Sa Silvanom zajedno u vječnost

Slatka-Tajna.Eu

Mirsada Mirjana Bajraktarević je bila pjevačica komponovane, narodne muzike i sevdalinke. Jedan od rijetkih muzičkih talenata. Lijepo pjevala, a i stvarala numere za sebe i svoje kolege iz branše. Snimala je pjesme, a uporedo sazrijevala u muzici. Znala je da muzika ne trpi uspjeh preko noći.

Smrt brata Hajrudina 

I u to doba 60-tih godina takav uspjeh ne bi garantovao sigurnost za opstanak na muzičkoj sceni. To je bilo doba isključivih talenata koji su nadogradnjom i upornošću dobivali pozitivne reakcije kritičara i publike.

Mirsada Bajraktarević rođena je 1950. godine u Doboju. Odrastala je u 13-očlanoj porodici. Sve je bilo dobro dok im nije preminuo brat Hajrudin. Tada nastaje prekretnica u njihovoj obitelji. Otac Muhamed zatvara poslastičarnicu, utapajući tugu i bol u alkoholu. Ostala djeca su gladovala, snalazili se kako je ko znao. A otac za pjevanje nije htio da čuje.

Nakon što je Mirsadina 16-ogodišnja sestra Zilha otišla u Sarajevo trbuhom za kruhom, i Mirsada koja je počela pjevušiti 1969. godine sklapa ugovor sa PGPRTB. Počinje i sa studijskim radom, snima arhivske snimke za Radio Beograd, a i izlazi joj 1970. godine prva LP ploča. Nizale su se pjesme „Znaš da duša pati“, 1971. godine „Pokraj Bosne hladne“, godinu kasnije „Pamtiš li ljubavi“, potom 1973. „Ne traži me“, a 1974. godine „Dođi, dođi željo moja“…

Nenadano 1975. godine Mirsada pravi „lom“ sa numerom „Imala sam drugaricu“ na Hit paradi. Autor pjesme je Radoslav Grajić koji je sarađivao s njom, poznavao sve njene mogućnosti i njen vokal. Znao šta i kako može. Te godine bez sumnje pomenuta numera je osvojila poklonike narodne pjesme, postala pjesma godine. A pjevačica Mirsada, umjetničkog imena Mirjana, zablistala punim sjajem.

 Pjesme po svojoj mjeri

Brak sa pjevačem bivše Jugoslavije Zoranom Milivojevićem opstao je svega godinu dana. Ona se posvetila muzici, nizala pjesme po svojoj mjeri. Zapravo, pjesme koje su obilježile njenu karijeru donešene sjajnim, zvonkim, prodornim ali zdušnim glasom poput „Doleteće beli golub“, „Pamtiš li ljubavi“, „Neću da tugujem“, „Odavno si otišao sine“, „Ne traži me“, „Samo njega sanjam“, „Noćas jednoj ženi lako nije“…

Popularnost joj je donijela i čestu angažiranost pa je tako gostovala diljem bivše Jugoslavije, Evrope i svijeta. nije zazirala ni od festivala koji su u to vrijeme bili mnogo bitni za pjevače. Pjesmom „Plave oči“ predstavlja se na Ilidžanskom festivalu 1971. godine, a potom 1974. na istom festivalu ispjevala je pjesmu „Ljubavi, ljubavi sudbino sreće“. Sa pjesmom „Samo njega sanjam“ 1975. godine je predstavljala bivšu Jugoslaviju u Parizu, a odmah potom nastupila je na Hit paradi. Na koncu, 1976. godine nastupa na Hit paradi sa pjesmom „Krenuli smo istom stazom“.

I baš su krenuli istom stazom 10. oktobra 1976. godine u istom automobilu „Ford Granada“ Mirjana, njena sestra Silvana i Miodrag Rade Jašarević, violinista i šef beogradskog radijskog orkestra. Krenuli autoputem Beograd-Niš, a u Kolarima kod Smedereva svo troje je izgubilo živote u stravičnom saobraćajnom sudaru sa fapom.

Nerazjašnjene okolnosti, da li što je Jašarević u vožnji dobio dijabetični šok, ili je usnuo, ili je vozilo prema procjenama neispravan model upravljačkog mehanizma ili je pak bila neprilagođena brzina, ostala je nepoznanica koja je uzrokovala najšokantniju vijest te godine. Mirjana i Silvana su sahranjene na Novom beogradskom groblju jedna pored druge.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Obrada Snežane Đurišić

Nedavno je zvijezda folka Snežana Đurišić presnimila pjesmu Mirsade Mirjane Bajraktarević „Odavno si otišao sine“ u obradi i pratnji Ace Sofronijevića. Prelijepa izvedba dostojna originala koji je nastajao u mnogo težim tehničkim uslovima.

Planirala vjenčanje

Mirjana Bajraktarević je planirala da se krajem te 1976. godine vjenča za svog izabranika boksera Dragomira Vujevića sa kojim je već bila u šestom mjesecu trudnoće u trenutku pogibije.

 Lepa je prespavala

Lepa Lukić je trebala te noći da pjeva sa Mirjanom i Silvanom. Naravno da bi se i vraćala s njima automobilom. Umjesto Rade Jašarevića sa njima je trebao krenuti Ljubomir Đurović. Kao nikada Lepa je prespala i zakasnila na tezgu, a Ljubomir Đurović je ostao u kafani da gleda utakmicu pa da se u Beograd vrati sa Bokijem Miloševićem, tako da je zla sudbina tačno odredila svoj zacrtani „plan“.

Piše: Jasna Durić

 

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

How To Sketch

Veliko interesovanje: Gdje gledati utakmicu BiH – Finska?