in

Savjeti za čišćenje nakita: Kako zlatu i srebru vratiti stari sjaj

Slatka-Tajna.Eu

Omiljeni, ali i najčešći nakit koji većina ljudi nosi je od srebra i zlata. Oni svaku kombinaciju čine ljepšom, a njihova neprolaznost i popularnost, ne jenjavaju. Ipak, svi smo se susreli sa pojavom da nakon nekog vremena, promijene boju i postanu taminji. Srećom, postoji rješenje i način da se zlatnom i srebrnom nakitu, vrati prvobitni sjaj.

Zlato

Deterdžent za veš

Efikasan način da očistiš zlato je pomoću običnog deterdženta za suđe. Bitno je samo da uzmeš što blaži deterdžent za veš, a ovo je savjet koji ćemo dati i kada je generalno riječ o izboru deterdženta za odjeću. Sve što je potrebno je da u kipuću vodu dodaš nekoliko kapi deterdženta, te zlatni nakit ostaviš u toj vodi, oko sat vremena. Nakon toga, zlato prebriši suvom krpom i pospremi u kutijicu u kojoj inače stoji.

Alkohol

Najpoznatiji način čišćenja zlata je onaj, koji su nam pokazivale naše bake. U šolju sa alkoholnim sredstvom, stavi zlato sa kojeg želiš ukloniti nečistoće. Dovoljno je samo nekoliko minuta, da se nakitu vrati stari sjaj. Na kraju, kao kod svakog načina čišćenja, nakit isperi te prebriši i ispoliraj suvom krpom.

Sirće

Alkoholno sirće još je jedan način, na koji možeš očistiti bijelo i žuto zlato. U šolju sipaj sirće, ostavi nakit oko 15 minuta. Nakon toga, procedura je jasna – ispiranje i poliranje, a tvoje zlatne minđuše, ogrlice ili prsten će izgledati kao prvog dana.

Pivo

I dalje ostajemo kod alkohola – riječ je o pivu, koje zlatnom nakitu vrlo lako može vratiti sjaj. Krpu umoči u pivo, dobro iscijedi, te ispoliraj željeni komad nakita. Poslije toga, potrebno je još suvom krpom prebrisati nakit. Ukoliko po nakitu imaju cirkoni ili neki drugi ukrasi, preskoči ovaj način čišćenja zlata, jer ih pivo može oštetiti.

Srebro

Soda bikarbona

Najčešći proizvod, koji se koristi za čišćenje srebra je soda bikarbona. Kako? Srebrni nakit pospi sodom bikarbonom, te ostavi da odstoji nekoliko sati. Poslije toga, srebro istrljaj pamučnom krpom. Ovo je ujedno i najjednostavniji, a efikasan način skidanja prljavštine sa srebrnih komada.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Pepeo

Iako možda na prvu ne zvuči kao pametna ideja, zapravo pepeo od cigarete može odlično skinuti sve nečistoće sa srebra. Izdvoji pepeo od cigarete, te dodaj par kapi vode, kako bi se dobila „pasta“. Uz pomoć pamučne krpe, koju ćeš umočiti u dobijenu pastu, srebro dobro istrljaj sa svih strana. Nakon toga, nakit isperi, te ostavi da se potpuni osuši. Na kraju ga možeš ispolirati suvom krpicom.

Pasta za zube

Pasta za zube takođe može poslužiti, kao sredstvo za čišćenje srebra. Potrebno je pastu nanijeti na četkicu, kojom se srebro dobro izriba. Kada spadne sva nakupljena prljavština, srebro isperi u hladnoj vodi, a zatim osuši i ispoliraj.

Sirće

Kako i kod zlata, sirće je efikasno sredstvo za čišćenje. U šolju sipaj 2dl sirćeta, te srebro stavi u tekućinu oko 20 minuta. Nakon toga, srebro stavi u prethodno zagrijanu vodu na nekoliko trenutaka. Konačan rezultat će biti čist i blistav srebrni nakit.

Za koju god metodu da se odlučiš, ne zaboravi da ih je potrebno redovno ponavljati.

Izvor: ultra.ba

(S.P.)

The post Savjeti za čišćenje nakita: Kako zlatu i srebru vratiti stari sjaj appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Rad Hitne službe se odvija na alternativnoj lokaciji

Snežana Đurišić održala NASTUP ZA PAMĆENJE U RESTORANU DVA JELENA | Balkan Stars