in

POTICAJ VLADE DOBILO REKORDNIH 179 FARMI GOVEDA U ZDK

Slatka-Tajna.Eu
zdk.ba

Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila je sredstva u iznosu od 560.400 KM na ime podrške za registrovane farme goveda u ovom kantonu.

Na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, poticaj u visini od 400 KM po govedu a maksimalno 10.000 KM po farmi, dobilo je 123 farmi.

Resorni ministar Mirsad Hadžić podsjetio je da je krajem augusta ove godine odobren i isplaćen iznos od 356.000 KM za 56 farmi, tako da je sve ukupno za ovu vrstu podrške u 2021. godini isplaćeno 916.400 KM za ukupno 179 registrovanih farmi.

“To je rekordan iznos podrške za ovu vrstu proizvodnje, a rezultat je trenda povećanja broja novootvorenih obrtničkih djelatnosti u poljoprivredi koji je primjetan iz godine u godinu”,kaže Hadžić, navodeći da je 2009. godine u ovom kantonu bilo registrovano samo 12 farmi, a danas ih je 179.

Naglašava da su predstavnici Vlade i resornog ministarstva prošlog mjeseca posjetili veliki broj poljoprivrednih proizvođača, koji su nezavidnoj situaciji imajući u vidu da su ovu godinu obilježile suše, vremenske neprilike i poskupljenje repromaterijala, tako da se čini sve da se uzbrza isplata poticaja koji su ove godine predviđeni u ukupnom iznosu od tri miliona KM.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Do sada je, navodi, isplaćeno 50 posto planiranog iznosa, 20 posto je u fazi obrade i plaćanja, a plan je da se preostalih 30 posto isplati do kraja godine.

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Bujne trepavice bez mnogo truda: Provjeren trik, potrebno vam je samo 5 KM

Mladi argentinski napadač River Platea na meti evropskih velikana