in

EBRD i partneri doniraju 300 stabala za zelenije Sarajevo

Slatka-Tajna.Eu

Tri stotine sadnica bijelog bora posađeno je danas u Sarajevu u nastojanju da se grad učini zelenijim. Stabla su donirali Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska unija (EU) i Austrija u okviru Programa za finansiranje zelene ekonomije za Zapadni Balkan (GEFF) koji pruža podršku domaćinstvima za ulaganja u unapređenje energetske efikasnosti.

U cilju obilježavanja rezultata programa GEFF i simboličnog doprinosa borbi protiv klimatskih promjena, EBRD, EU i Austrija će posaditi 1.000 stabala tokom novembra i decembra 2021. godine u šest zemalja Zapadnog Balkana – Bosni i Hercegovini, Albaniji, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Stabla ujedno predstavljaju i nagradu EBRD-a za 18 najaktivnijih partnerskih finansijskih institucija i 32 proizvođača i prodavaca energetski efikasnih tehnologija, za njihov doprinos uspjehu programa GEFF na Zapadnom Balkanu.

Akcija sadnje stabala počela je jučer u Podgorici u Crnoj Gori, a nastavljena je danas u Bosni i Hercegovini.
Današnja akcija sadnje u Sarajevu realizovana je uz podršku volontera UG „Ruke“ i sarajevskih srednjoškolaca, a akciji se pridružila i istu podržala dogradonačelnica Grada Sarajeva.

Manuela Nesl, šefica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, rekla je: „Poboljšanje energetske efikasnosti dovodi do manje potrošnje energije, manjih računa, kao i sveukupno boljeg kvaliteta života, i drago nam je da preko 3000 domaćinstava u Bosni i Hercegovini mogu da osete ove prednosti zahvaljujući našem GEFF programu. Ovom današnjom akcijom sadnje drveća želimo da se zahvalimo svim našim GEFF partnerima uključujući UniCredit Mostar, UniCredit Banja Luka, Sparkasse, MKF Partner kao i prodavcima zelenih tehnologija Vokel, Aluplastik, AMD Sconto Brčko, ThermoFLUKS, Aluplast i, EPS Laštro za njihov doprinos promociji GEFF programa u Bosni i Hercegovini.”

Domaćinstva koja žele unaprijediti energetsku efikasnost svojih domova mogu se prijaviti za posebne namjenske kredite u lokalnim partnerskim finansijskim institucijama u BiH – UniCredit banka Mostar i Banja Luka, Sparkasse banka, MKF Partner, kao i ProCredit banka BiH, koja je nova partnerska finansijska institucija u BiH. Nakon uspješnog završetka ulaganja, domaćinstva primaju poticajne grantove finansirana od strane EU u vrijednosti do 20 posto od iznosa investicije, što ove investicije čini pristupačnijim.

GEFF program podržao je blizu 10.000 domaćinstava u regionu, od čega 3000 u BiH, da unaprijede energetsku efikasnost u protekle četiri godine, sa ulaganjima u nove prozore, izolaciju, toplotne pumpe, itd. Ovaj program, koji nudi posebne kreditne linije i sredstva grantova, finansirao je ulaganja u zelenu tehnologiju u vrijednosti većoj od 48 miliona eura.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Gilles Rebattet, šef operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH, izjavio je povodom današnje akcije: “Zagađenje zraka jedan je od najvećih ekoloških problema u Bosni i Hercegovini. Drveće i šume igraju ključnu ulogu u ublažavanju uticaja klimatskih promjena i ovo je jedna od akcija kojom svi možemo doprinijeti da zrak koji udišemo postane čistiji i zdraviji. Otklanjanje zagađenja jedan je od stubova Zelenog dogovora EU koji postavlja viziju za 2050. – viziju svijeta u kojem se zagađenje smanjuje na nivoe koji više nisu štetni po ljudsko zdravlje. Evropska unija je spremna pomoći vlastima u Bosni i Hercegovini u smanjenju zagađenja zraka. Zajedno sa našim partnerima podržavamo brojne projekte čiji je cilj preokrenuti rastući nivoi zagađenja. To uključuje prelazak na čistije i obnovljive izvore energije, efikasnije sisteme grijanja i transporta i povećanje energetske efikasnosti. Jedna osoba sama ne može učiniti mnogo, ali zajedničke akcije mogu napraviti razliku”.

Pored EU, implementaciju GEFF programa na Zapadnom Balkanu je podržava i Vlada Austrije a današnjem skupu prisustvovala je i zamenica ambasadora Austrije u BiH Nicola Ann Hardwick.

GEFF za Zapadni Balkan uspostavila je EBRD uz podršku donatora i omogućava posebne kreditne linije fizičkim licima, zajedno s poticajima koje finansira EU, za ulaganja u energetsku efikasnost. Program sufinansiraju EU, Austrijsko savezno ministarstvo finansija (BMF), i bilateralni donatori za Inesticioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF). On je dio Regionalnog programa energetske efikasnosti (REEP) za Zapadni Balkan i realizuje se u partnerstvu sa Sekretarijatom energetske zajednice.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Trudna Katarina Grujić uživa na planini

Promo poražen u Semberiji – SportSport.ba