in

Đumbir nije potrebno guliti

Slatka-Tajna.Eu

​Upotreba đumbira u kuhinji najbolji je način da dodate okus baš svakom jelu, a stručnjak za začine otkriva da ga nije potrebno guliti.

Zdravstveni benefiti ovog mirisnog začina su brojni; ne samo da će poboljšati probavu već će i ublažiti upale.

A ovo su sasvim dovoljni razlozi da ga koristite što češće. Pretpostvaljamo da kod korištenja svježeg đumbira polazite od pretpostavke da ga je prije upotrebe potrebno oguliti!

I tako u smeću završi mnogo mirisnog svježeg začina. Izgleda da sve radimo pogrešno.

Najbolji način da ogulite đumbir?

Izgleda da je jedini tačan odgovor – ne treba da ga gulite uopšte. Dr Kanchan Koya, stručnjak za začine, otkriva da je “kora” đumbira jestiva, pa guljenje nije neophodno. Prema njenim riječima, u kori se nalazi dvaput više korisnih polifenola nego u mesu i – još važnije, bogatija je jedinstvenim i različitim spojevima.

Budući da je kora pomalo vlaknasta, najbolje je koristiti u supama ili čaju – odnosno onda kada ćete jelo/napitak prije konzumiranja procijediti, piše MindBodyGreen.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuIpak, za sve one kojima bi ta vlakna smetala – Koya prepopručuje da đumbir “ogulite” tako što ćete koru sastrugati kašikom. Tako ćete sačuvati više svježeg mirisnog začina nego kada biste upotrijebili nož ili peeler.

 

(Ljepota&Zdravlje) 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Preko trnja do uspjeha: Životna priča Vahudina Žugora, uspješnog urologa i voditelja urološke klinike u Bambergu

Katnić protiv Milačića – ,,Bazdigov…" (imitacija)