in

U srijedu promjenjiva naoblaka, ponegdje i magla, bura

Slatka-Tajna.Eu

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: HTV / HRT

“Do kraja tjedna u većem dijelu unutrašnjosti uglavnom suho i stabilno vrijeme, ujutro uz mjestimičnu maglu koja se ponegdje može i dulje zadržati. U gorju će biti sunčanije, nerijetko i toplije, jer će o zadržavanju magle i niskih oblaka ovisiti porast temperature u nizinama.

I na Jadranu do vikenda dosta sunčanog vremena, još i u prvom dijelu srijede uz moguće probleme u prometu zbog bure. Za vikend promjenjivo uz mjestimičnu kišu te umjereno jugo, a početkom sljedećeg tjedna ponovno vjetrovito s burom.”, prognozirala je za HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, od kojih je posljednja:

U srijedu djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, ponegdje i maglu, buru

Dunja Plačko-Vršnak, dip. ing.: “U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Ujutro mjestimice magla koja se ponegdje može i dulje zadržati, uglavnom uz rijeke. Uz slab do umjeren istočni i jugoistočni vjetar temperatura će od jutarnjih oko 3 °C, porasti na 9 do 11 °C

U središnjoj Hrvatskoj ujutro hladnije, uz mogućnost za slab mraz pri tlu. Također može biti magle, a zatim djelomice sunčano uz najvišu temperaturu oko 11 °C.

Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima bit će na sjevernom Jadranu, a u prvom dijelu dana valja računati na umjerenu do jaku, podno Velebita i olujnu buru te valovito more. Poslijepodne će bura oslabjeti. Sunčanih će razdoblja biti i u gorju, osobito višem. Naime ujutro će biti magle po nizinama koja se može izdići u niski oblačni sloj i zadržati dio prijepodneva.

I u Dalmaciji djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. U noći i ujutro puhat će umjerena do jaka bura, a danju će okrenuti na umjereno jugo. Najviša temperatura između 18 i 20 °C.

Još malo toplije danju će biti na jugu Hrvatske, gdje će temperatura zraka biti jednaka temperaturi mora, uglavnom između 19 i 21 °C. Uz promjenjivu naoblaku ujutro će puhati umjerena do jaka bura, koja će oslabjeti i prijepodne okrenuti na jugo.”

Do vikenda razmjerno stabilno

Sljedećih dana na kopnu uglavnom suho i stabilno, ujutro uz mjestimičnu maglu koja ponegdje može biti i dugotrajna. U gorju će biti sunčanije, nerijetko i toplije, jer će o magli i niskim oblacima ovisiti porast dnevne temperature zraka u nizinama.

Na Jadranu u četvrtak pretežno sunčano i ugodno toplo, uz slab vjetar. U petak djelomice sunčano, a u subotu još oblačnije uz mjestimičnu kišu te umjereno jugo.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Gazprom počinje puniti podzemna skladišta plina u Evropi

ZIMA DONOSI VELIKU ŽIVOTNU LEKCIJU U NOVOM SPOTU NENADA CVIJETIĆA​ – Mondovizija