in

Tartan, škotski uzorak koji je osvojio modni svijet

Slatka-Tajna.Eu

Priziva lijepa sjećanja, ima bogatu istoriju, lako se kombinuje s raznim bojama i uzorcima, a može se uklopiti u doslovno sve modne stilove, te je nezaobilazni vjesnik jeseni – tartan uzorak svake se godine ponovo ušunja u kolekcije luksuznih modnih kuća kao i u high street brendova.

Uzorak u kojem se ukrštaju horizontalne i vertikalne pruge ima bezbroj izvedbi, a u modi je doslovno vijekovima.

Tartan je jedan od legendarnih simbola Škotske, koji se svijetom proširio u raznim varijantama i postao omiljen zbog svoje raznolikosti. U katoličkim školama prihvatili su ga kao dio školske uniforme, pankeri su ga sedamdesetih godina nosili kao simbol bunta, a slavni modni dizajneri svakih nekoliko sezona ponovo ga vraćaju na modne piste, na oduševljenje brojnih poklonika.

Klasičan crveno-crno-zeleni tartan ove je sezone poslužio kao inspiracija mnogobrojnim dizajnerima, koji su upravo klasici dali svoj modni pečat. Bez obzira na to odlučite li se za klasičnu ili malo “pomaknutu” verziju tartana, budite hrabri pri kreiranju stajlinga – kombinujte ga s drugim uzorcima, upečatljivim bojama i teksturama.

Ali, potrebno je pripaziti da ukoliko želite tartan spojiti s nekim drugim uzorkom da se oni vizualno nadopunjuju i slažu. Boje oba printa neka budu iste ili barem slične, kako ne biste dobili kombinaciju koja može izgledati prezamršeno.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nekad rezervisan za škotske suknje, danas se ovaj uzorak može pronaći na kaputima i košuljama, a posljednjih sezona krasi hlače, pa čak i cipele.

Istorijat

Jedan od najpoznatijih modnih uzoraka u svijetu je u Škotskoj, zemlji koja ga je proslavila, jedno vrijeme bio zabranjen. Radi se, doduše, o zakonu iz 1746. kojim je tadašnja vlada pokušala obuzdati škotske klanove, zabranivši im da nose kiltove s tartan uzorkom, svojstvenim za svaku porodicu.

Taj je zakon, simboličnog naziva Dress Act, poživio čak do 1782. godine, a danas je situacija drugačija – škotski klanovi mogu čak i registrovati porodični tartan, pa je tako službeni uzorak britanske kraljice Elizabete II.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Podnesena krivična prijava protiv novinara srbijanske agencije Tanjug zbog negiranja genocida

DUGUJEM JOJ VELIKU ZAHVALNOST: Ljuba Perućica uputio divne riječi kolegici