in

Srednjovijekovni gradić Kohem njemačka idila u carstvu rizlinga

Slatka-Tajna.Eu

​Ova njemačka bajka oduševiće svakog slikovitim prizorima plodnih dolina i cvjetnih livada, ali i arhitekturom slobodnog duha koja datira još iz srednjeg vijeka

Kohem je predivan gradić na zapadu Njemačke koji se prostire na oko 20 kvadratnih kilometara, smješten je uz rijeku Mozel, i u njemu živi oko 5.000 stanovnika. Ono što ostavlja najsnažniji utisak jeste njegova blaga rezervisanost prema modernom vremenu, on još uvijek živi svoj srednjovijekovni život.

Najupečatljiviji dio Kohema je svakako raskošno uređeni dvorac Rajhsburg iz 12. vijeka koji se nalazi na brdu iznad grada, a koji je u međuvremenu u potpunosti renoviran u neogotičkom stilu.

Turisti u Kohemu mogu da krstare rijekom i da uživaju u pogledu, a mogu i da preko mosta Skagerak pređu na drugu stranu obale i lutaju vinogradima. Takođe, ukoliko vrijeme dozvoli, da sa korpama punim delikatesa odu na izlet u okolinu grada, da na pikniku u prirodi uživaju u jednoj mirnoj i lijepoj Njemačkoj.

Najstariji dio grada je mjesto koje morate posjetiti i upoznati, tu nalaze najvažnije znamenitosti i kulturno-istorijski sadržaji. Jedan od najpoznatijih je barokna gradska dvorana podignuta 1739. godine.

Gradske zidine koje su podignute kako bi štitile grad još uvijek stoje i dobro su očuvane, računajući i tri od ukupno četiri gradske kapije.

Treba takođe navesti da je ovdje u novijoj istoriji izgrađen i bunker Bundesbanke. Ova banka je za vrijeme Hladnog rata izgradila sistem bunkera veličine 1.500 kvadratnih metara, s hodnicima dugim 300 metara. U bunkeru je čuvano 15 milijardi njemačkih maraca.

Kohem nazivaju još i gradom vinograda, pa se i ljubitelji vina podjednako dobro osjećaju u njemu. Najveći dio vinograda je rezervisan za rizling, i postoje brojne turističke ture degustiranja vina i obilaska vinograda, što se obavezno preporučuje turistima.

 

(B92) 

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

Kordon policije blokira prilaz muralu Ratka Mladića u Beogradu

Pitch Page – Sharpen Your Business English