in

Selektor Bosnić objavio spisak, otkrio i ko ne želi igrati za BiH

Slatka-Tajna.Eu

Šesti novembar 1996. godine ostat će vječno upamćen kod svih ljubitelja nogometa u našoj zemlji i upisan u anale bh. nogometa.Tek što je završen rat, u šeher Sarajevo, na Olimpijski stadion „Asim Ferhatović – Hase, dolazi reprezentacija Italije. Tada su Azurri bili viceprvaci svijeta i zvanično tri puta svjetski šampioni.

Iako prijateljski meč, izuzetno je značio za naš nogomet i našu državu jer Italijanska reprezentacija poručila je cijelom svijetu da u našoj zemlji više nema ratne opasnosti i da se utakmice mogu normalno igrati.Taj dan svi putevi prema Sarajevu su bili zakrčeni, kolone autobusa, automobila, motocikla iz Zenice, Travnika, Tuzle, Bihaća, Mostara, Orašja, Konjica, Gračanice, Brčkog…sa zastavama BiH kretalo se prema Koševu.

Lijep, sunčan dan, a na tribinama oko četrdeset hiljada navijača BiH, ali i veća skupina navijača Italije. To su bili italijanski vojnici pripadnici međunarodnih vojnih snaga stacioniranih u Sarajevu. Sahat prije početka meča tribine su pune, ore se navijačke pjesme posvećene našim reprezentativcima…Svi jedva čekaju početak meča, navijači željno iščekuju izlazak naših igrača na travnjak, ali i reprezentativaca vicešampiona svijeta.

Na jednoj strani Glavaš, Salihamidžić, Bolić, Konjić, Beširević…kontra njih Toldo, Zola, Albertini, Maldini, Baggio…Glavni sudac meča, Austrijanac Robert Sedlacek izvodi igrače oba tima na teren uz salve aplauza na otvorenoj sceni.Divna slika, igrači Italije vode za ruku naše dječake od 10-11 godina do centra igrališta i svima njima poslije pozdravljanja publike daruju na dar, a što je tim dječacima koji su bili iz klubova iz cijele BiH bilo veliko kao Trebević, svoj potpisani dres i fudbalsku loptu.

Krenulo je otvoreno sa obje strane, a već u 6. minuti „lom“ na tribinama – 1:0 za BiH zahvaljujući Salihamidžiću koji matira vratara Tolda. No, Italijani brzo uzvraćaju i već u 12. minuti je 1:1, a strijelac je Chiesa koji je savladao nemoćnog Dedića. U samom finišu prvog poluvremena tresu se tribine stadiona Koševo. Igrao se 44. minut, dubinsku loptu na ivici šesnesterca majstorski prima Elvir Bolić, vara svog čuvara Di Matea i onda rezantnim udarcem, malo iskosa sa desne strane sa nekih 13,14 metara cijepa „storu vratara“ Italije i dovodi našu selekciju u vodstvo 2:1.

U nastavku meča oba selektora,Fuad Muzurović i Arrigo Sachi uvode po par novih igrača, igra se borbeno, otvoreno, napadački ali mreže miruju i ostaje konačnih, nevjerovatnih 2:1 za reprezentaciju BiH. Navijači su u transu, euforija drma svakog gledaoca na stadionu, ori se pjesma…a igrači dugo,dugo vremena sa uzdignutim rukama pozdravljaju sve navijače.Slavlje se nastavlja na ulicama Sarajeva,po kafićima, restoranima, čevabdžinicama… Sav grad je u posebnom raspoloženju i oduševljenju.

Potpisnik ovih redova, Rešad Mamela, koji je vršio direktan prenos utakmice za slušaoce radija u novinarskoj kabini dobija čestitke za igru naših momaka i veliku pobjedu od italijanskih kolega.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










SUZE VELIKOG MALDINIJA

Noć prije meča, poslije zvanične press konferencije koja je održana u hotelu „Holiday Inn“, negdje oko 18 sati delegacija ispred Nogometnog saveza Italije upućuje se prema bolnici Koševo na odjel dječije hirurgije, a gdje leže hendikepirana djeca od posljedica granata i metaka iz tek završenog rata. Italijani su tada donijeli jedan avion humanitarne pomoći za tu
hendikepiranu djecu i za“ Dječije selo“ u Sarajevu. Mnoštvo dječice od 4,5,6 godina svojim okicama, bez pojedinih ekstremiteta na svom tijelu,pozdravlja goste, smiju im se, mašu…, a veliki, čuveni nogometaš Paolo Maldini ne može da skrije suze. Šokiran tim scenama hendikepirane djece ostaje bez teksta, lice svo u suzama i grču, kao i kod dosta ostalih ljudi koji su u tim trenucima tu.

HEDIJA ZA SELEKTORA ITALIJE

Ta dva dana, koliko su Italijani boravili u Sarajevu bilo je dosta spontanih, srdačnih, bliskih sastanaka i druženja članova obje reprezentacije.Na jednom takvom druženju, noć prije samog meča naš selektor Fuad Muzurović uručio je selektoru Italije Arrigo Sachiu kazandžijski rad „Vrata Sarajeva“ a kome se je selektor Italije izuzetno obradovao i rekao je da će biti na posebnom mjestu u njegovom domu.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Snežana Đurišić održala NASTUP ZA PAMĆENJE U RESTORANU DVA JELENA – Mondovizija

US envoy Escobar: We’re prepared to do whatever it takes for BiH to succeed