in

Podnesena krivična prijava protiv novinara srbijanske agencije Tanjug zbog negiranja genocida

Slatka-Tajna.Eu

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podnio je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv novinara Tanjuga Marka Trošića zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Trošić je, kako navodi IGK u saopćenju za javnost, u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića tokom intervjua negirao genocid u Srebrenici koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova, na koji način je počinio krivično djelo iz člana 145a stav (3) Krivičnog zakona BiH.

Kao dokaz iznijetih tvrdnji, IGK je predao materijalni dokaz iz medija u kome se jasno i nedvosmisleno vidi negiranje genocida u Srebrenici.

Naime navedeni novinar je iznosio vlastito mišljenje, koje nije zasnovano na sudskim, historijskim i naučnim činjenicama o genocidu u Srebrenici. Tokom intervjua novinar je prvo rekao kako se neće složiti sa konstatacijom da je bio genocid, a potom da njegov stav nije bitan.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










-Novinar, dakle nije baratao činjenicama, već vlastitim komentarom i mišljenjem koji direktno negiraju sudske, naučne i historijske činjenice o genocidu u Srebrenici. Novinar je negiranjem genocida u Srebrenici ponizio žrtve genocioda ali i međunarodne sudove, međunarodno pravo, međunarodnu pravdu i međunarodne institucije, posebno UN – navode iz IGK-a.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NLB Pay kupovina se isplati

Tartan, škotski uzorak koji je osvojio modni svijet