in

Doprinos i odgovornost digitalne štampe prema globalnoj održivosti

Slatka-Tajna.Eu
Sustainable habitat world concept. Distant aerial view of a dense rainforest vegetation with lakes in a shape of world continents, clouds and one small yellow airplane. 3d rendering.

Digitalna štampa najbrži je rastući segment štamparskog tržišta s prognozom od 6,45 posto godišnje stope rasta, a održivost tehnologije ključni je pokretač ovog rasta. Ovaj podatak donosi Reportlinker u izvještaju Digital Printing Market – Growth, Trends, Forecasts (2020 – 2025).

S obzirom da su klimatske promjene stvarna prijetnja našoj planeti, svako preduzeće i svaka industrija je na prekretnici toga koliko ono doprinosi globalnoj održivosti. Svijest o hitnoj potrebi da se poslovanje učini ekološki održivijim raste već neko vrijeme. Prema istraživanju FESPE (2019.), udruženju evropske štamparske industrije, 76 posto preduzeća u djelatnosti štampe velikih formata tvrdi da je njihov uticaj na okoliš glavna preokupacija. Globalna kompanija HP je prepoznata kao jedna od najodrživijih korporacija na svijetu, a njihova je tehnologija Latex iz temelja promijenila ekološki profil bannera, plakata, retail-a i ispisa na tekstilu. Dovoljno je osvrnuti se oko sebe, u radnjama, shopping centru, na vanjskim signage oznakama i automobilima, kako bismo bili svjesniji koliko je digitalna štampa prisutana.

Vizija HP-a je stvoriti tehnologiju koja poboljšava život svima, te isporučiti proizvode koji pružaju end-to-end rješenja za ispis velikih formata koji je općenito bolji za štamparije i njihove uposlenike, za krajnje korisnike kao i za okoliš.

Kao odgovor na potrebu i rastuću potražnju za održivijim sistemima ispisa velikih formata, HP je razvio HP Latex 700 i HP Latex 800 seriju štampača. Dizajnirani od faze koncepta do finalnog proizvoda kao ekološki održivu mašinu za digitalnu štampu postera, tapeta, zaslona, naljepnica, oblaganja vozila i mnogo drugih proizvoda. HP Latex tehnologija ispisa korisnicima pruža vrhunske rezultate štampe na raznim materijalima, a korištenje boja na vodenoj bazi eliminira izloženost toksičnim materijalima pa nije potrebna niti posebna ventilacija prostora niti posebno skladištenje. Za krajnje korisnike prednost Latex tehnologije je velika jer im otvara dodatne mogućnosti za poslovanje u područjima gdje je važan ispis sa bojama koje nemaju mirisa i koje su sigurne za zdravlje, kao što su razne indoor aplikacije za škole, bolnice i vrtiće. HP Latex boje certificirane su s UL Ecologo i UL Greenguard Gold certifikatima, što je izrazito važno jer sve više klijenata danas podržava održivo poslovanje i želi proizvode koji su u skladu s njihovom poslovnom politikom. S obzirom na činjenicu da otprilike većinu našeg vremena provodimo u zatvorenom prostoru, kvalitet zraka u tim je prostorima od velike je važnosti. Također, važna komponenta ukupnih učinaka na okoliš je mogućnost recikliranja korištenog potrošnog materijala. Sav ispis, uključujući spremnike s bojom, glave za ispis i potrepštine za održavanje, kao i glave za ispis mogu se reciklirati putem programa HP Planet Partners.

Svoj stav o održivom poslovanju iskustvo s HP Latex štampačem podijelilo je i preduzeće Digital Printing centar d.o.o. (Sarajevo, BiH):

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










„S obzirom da smo ponosni nosioci FSC® certifikata, a naša trajna misija je pronaći alternative u proizvodnji koje će pomoći u očuvanju svjetskih šuma, HP Latex kao potpuno ekološki prihvatljiv i s bojama na vodenoj bazi najbolje se uklapa u našu viziju. Stoga, kada je HP najavio Latex 800W s bijelom bojom logičan korak bio je kupovina. Preporučili bismo ga svima koji se žele ozbiljno i kvalitetno baviti vizualnom komunikacijom, a da pri tom misle na ekologiju.“

HP u Bosni i Hercegovini predstavlja firma Fortuna Digital d.o.o. u Sarajevu, a zajedno s ostalim firmama u grupaciji prisutni su u 11 zemalja u regiji te time jedan od najznačajnijih predstavnika svjetski renomiranih brendova u industriji digitalne štampe.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Sušić: Vratili smo navijačima vjeru u nas, želimo ispuniti cilj!

POLICIJA UPALA U ADVOKATSKU KANCELARIJU: U toku akcija hapšenja advokata bliskog Dodiku