in

Unesite ga putem hrane: Najbolji prirodni izvori kolagena

Slatka-Tajna.Eu

U našem tijelu jedan od najzastupljenijih proteina je kolagen. On se nalazi u mišićima, kostima, koži, krvnim žilama, probavnom sistemu i tetivama. U kombinaciji s keratinom održava kožu čvrstom i elastičnom te nadomješta mrtve ćelije kože. S obzirom na to da izgrađuje vezivno tkivo, on je ključan u pravilnom povezivanju tkiva i organa.

 Ukoliko ga nema, tijelo stari

Uloge kolagena, kao najzastupljenijeg proteina u tijelu, jesu da zaštiti organe, održava veze između mišića i kostiju, održava kožu elastičnom te osigura strukture u zglobovima i tetivama. Kolagen se redovno sintetizira u ljudskom organizmu, međutim, s vremenom se ta sinteza usporava dok se u potpunosti ne zaustavi.

Zbog nedostatka kolagena u našem organizmu javljaju se znakovi starenja, kao što su bore, obješena koža i bol u mišićima i kostima. Na usporavanje sinteze i proizvodnje kolagena u našim tijelima sudjeluju mnogi faktori od kojih su: neuravnotežena prehrana, pušenje, slaba tjelesna aktivnost, pretjerani unos kofeina i alkohola, kao i nedovoljan unos vode u organizam.

 Hrana bogata kolagenom

Nedostatak kolagena može se nadoknaditi pravilom ishranom u kojoj su zastupljeni vitamini i minerali. Posebno su važne aminokiseline koje učestvuju u sintezi kolagena: hidroksiprolin, lizin i glicin. Osim unosa aminokiselina, važno je unositi vitamin E, cink i organski sumpor, odnosno MSM.

LOSOS

Ribe su odličan izbor pomoću kojeg u tijelo unosimo brojne aminokiseline, ključne za izgradnju kolagena. Losos je idealna riba, jer u sebi sadrži morski kolagen, koji ima najbolju apsorbciju.

ZELENO LISNATO POVRĆE

Zeleno lisnato povrće sadrži hlorofil, pigment koji povrću daje zelenu boju. Osim toga, zeleno lisnato povrće je snažan antioksidans koji štiti kožu i podstiče sintezu kolagena.

CITRUSI

Citrusi su riznica vitamina C, koji je odličan antioksidans. Vitamin C štiti od toksina koji doprinose razgradnji kolagena i oštećenju kože.

JAJA

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Jaja sadrže kolagen i sumpor, mineral u tragovima koji je iznimno važan za proizvodnju kolagena.

PARADAJZ

Paradajz sadrži likopen, antioksidans koji štiti kožu od oštećenja. Likopen, osim što štiti, ima funkciju da sprječava razgradnju kolagena.

BOBIČASTO VOĆE

Bobičasto voće sadrži elaginsku kiselinu koja sprječava razgradnju kolagena i štiti od UV oštećenja.

BIJELI LUK

Bijeli luk je bogat sumporom koji pomaže u sintezi i sprječavanju razgradnje kolagena.

ĐUMBIR, CIMET I ŠAFRAN

Đumbir, cimet i šafran sadrže mangan, mineral koji je neophodna komponenta za proizvodnju kolagena.

 

NAPRAVITE SAMI!

Sve što vam je potrebno za ovaj napitak je: šolja bobičastog voća, pola banane, mala mrkva, jedna mala cvekla, pola šolje hladnog čaja od kamilice i kašika mljevenog lana. Da biste pripremili ovaj napitak, potrebno je da sve sastojke ubacite u blender. Nakon što se sastojci sjedine, napitak odmah možete konzumirati.

 

The post Unesite ga putem hrane: Najbolji prirodni izvori kolagena appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“Da li se na entitetskoj granici pokušava sagraditi novi Berlinski zid?”

HALID BEŠLIĆ – Žao mi je Marinka Rokvića, zajedno smo počeli – Hayat Production