in

HDZ je napravio kopernikanski obrat

Slatka-Tajna.Eu

Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević jutros je ponovno branio odluku o ukidanju mjere roditelj-odgojitelj, poručivši da je unatoč toj mjeri došlo do smanjenja broja rođene djece, te da će izaći s nizom kompenzacijskih mjera.

Tomašević je rekao da kod pomoći za novorođenčad nema nikakvih ušteda.

– Isti je iznos predviđen sljedeće godine kao i ove u proračunu, otprilike 80 i nešto milijuna kuna, i zapravo se ovdje povećava naknada za prvo dijete u odnosu na sadašnji iznos, rekao je Tomašević na konferenciji za medije ispred Doma zdravlja Zagreb – Centar.

Što se tiče ukidanja mjere roditelj-odgojitelj i kritika koje dolaze od oporbe, podsjetio je da je 2019. godine kao zastupnik oporbe kritizirao tu mjeru iz perspektive da ne ostvaruje demografski učinak, a da bi jako veliki dio novca koji se za nju izdvaja iz proračuna mogao biti potrošen na druge demografske mjere, poput proširenja kapaciteta vrtića i povećanja broja odgojitelja u vrtićima.

– Što sam govorio tada, 2019. godine, mislim i danas. Nakon što smo proveli analizu, to se pokazalo i detaljno, s konkretnim podacima, da je došlo do smanjenja broja rođene djece unatoč milijardu i 800 milijuna kuna koje su otišle na tu mjeru do sada. Iz te perspektive, tada upravo predsjednik zagrebačkog HDZ-a nije htio – ja sam bio tada u Skupštini – nisu podržali strategiju demografskog razvoja Grada Zagreba upravo zbog kritike mjere roditelj-odgojitelj, da bi danas odjednom napravili kopernikanski obrat i rekli da je to super mjera, rekao je Tomašević.

Tomašević je također rekao da će izaći s nizom kompenzacijskih mjera.

– Ako će biti riječ o socijalno ugroženim obiteljima, naravno da tu onda nastupaju socijalne mjere i Grada Zagreba, a isto tako i države, koje se do sada nisu primjenjivale zbog mjere roditelj-odgojitelj. I ponavljam, ta djeca nisu mogla ići u dječje vrtiće, sada će moći. Isto tako, u tom smislu, niti su majke smjele biti zaposlene kako bi koristile taj status, rekao je Tomašević.

Istaknuo je i da su ostavili period prilagodbe tijekom kojeg će naknada i dalje ići u punom iznosu, nakon čega će se smanjivati.

Demografska politika u Hrvatskoj ne može funkcionirati na lokalnoj razini

Rekao je da se za trošak te mjere moglo izgraditi 27 dječjih vrtića te da smo došli u situaciju da dječjih vrtića nema dovoljno, da su vrtićke grupe prevelike u odnosu na pedagoški standard, te da nedostaje odgojitelja.

– Bez zaokreta to se neće promijeniti. Ali promijenit će se. Iz te perspektive, to je demografska politika koju mi zastupamo, poručio je Tomašević.

Na novinarsku primjedbu o teškoći pronalaska posla za majku koja nije radila pet godina odgovorio je: “Zamislite kako bi bilo toj majci vratiti se na tržište rada nakon 15 godina”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Bi li onda lakše našla posao? U tom je smisao, ta mjera je stvarno štetna, rekao je Tomašević.

Poručio je i da demografska politika u Hrvatskoj ne može funkcionirati na lokalnoj razini jer tako dolazi do depopulacije krajeva Hrvatske iz kojih obitelji odlaze u gradove koje imaju takve mjere.

Uštedama do novca za besplatne udžbenike

Tomašević je rekao i da je Zagreb jedini veliki grad u Hrvatskoj koji ima besplatne udžbenike za srednje škole. Također je ustvrdio da je u proračunu za ovu godinu i prijašnjim proračunima bivša gradska vlast izdvojila neadekvatan iznos za kupovinu besplatnih udžbenika za srednje škole i radnih materijala za osnovne škole.

– U proračunu za ovu godinu bilo je samo 16,5 milijuna kuna za tu svrhu, što je otprilike dovoljno da trećina djece dobije besplatne udžbenike u srednjim školama i radne materijale u osnovnim, rekao je Tomašević.

Unatoč tome, dodao je, kroz sve uštede koje rade uspjeli su pronaći novca i trostruko podigli taj iznos.

Cijepljenje po kvartovima

Tomašević je rekao da, što se tiče punktova Grada Zagreba, uz Velesajam, od danas kreće cijepljenje po kvartovima u domovima zdravlja na osam lokacija, popodne od 14 do 20 svaki dan, pa i vikendom. Lokacije su navedene ovdje.

– Pokušali smo, uz ovo masovno cijepljenje na Velesajmu u Novom Zagrebu, da ti punktovi budu po cijelom gradu, od istoka, zapada, sjevera, i da na neki način građanima bude lakše doći do tih punktova, i to upravo u ono vrijeme kad zbog posla većina građana ipak može, a to je u popodnevnim satima, od 14 do 20 sati, rekao je Tomašević.

Još jednom je pozvao građane na cijepljenje, ne samo radi zaštite sebe, već i najmilijih, ali i svih drugih kako bi pandemiju stavili pod kontrolu.

Tomašević je rekao da je prema najnovijim podacima cijepljeno 67,7 posto odraslog stanovništva, odnosno 56,4 ukupnog stanovništva.

Rekao je da je stopa cijepljenosti u Zagrebu najveća u odnosu na sve druge županije, ali da je i dalje nedovoljna.

– Udio cijepljenih raste od nižih prema višim dobnim skupinama. Najveći udio cijepljenih upravo je među najstarijima, međutim, možemo vidjeti trend da sve više i više mladih građana dolazi na cijepljenje u posljednjih tjedan dana, rekao je Tomašević.

Dodao je da je zdravstveni sustav dosta opterećen te da svakim danom imamo sve veći broj zaraženih.

O COVID-potvrdama: “Slijedit ćemo primjer države”

Što se tiče proširenja primjene COVID-potvrde, koja stupa na snagu idući tjedan, Tomašević je rekao da i dalje čekaju detaljnije upute od države, te da će postupati prema gradskoj upravi na isti način kao što će se postupati prema državnoj.

– Što se tiče svih pravnih, ‘ajmo to tako reći, dilema koje postoje oko toga, nekako ćemo slijediti primjer države, rekao je Tomašević.

Dodao je da će se, prema sadašnjim informacijama, oni koji nemaju COVID-potvrde morati testirati, i to nekoliko puta tjedno.

– Pitanje je tko će snositi taj trošak, koji je ogroman, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NAJSIGURNIJE UTOČIŠTE: Severina u zagrljaju mame Ane

Kako je Luka Bebic pobijedio izborni listic