in

Zrinjski izgleda nezaustavljivo: Vode li provjerene formule uspjehu ili su to, ipak, samo ustaljene fraze?

Slatka-Tajna.Eu

Piše: Tarik Šatara

HŠK Zrinjski je aktuelni lider na premijerligaškoj tabeli sa svojih 39 bodova, što je sedam više od drugoplasiranog FK Tuzla City. I gol razlika mostarskog kluba izgleda impresivno – 31:5.

Teško je, naravno, pronaći nepogrješive formule uspjeha, ali je uvijek interesantno izvršiti kakvu-takvu analizu – a šta ona govori i kakve to formule uspjeha koriste Plemići?

Foto: Screenshot/Zrinjski TV

Provjerena formula broj 1 – Kontinuitet

Ljetni prelazni rok u Zrinjskom bio je izuzetno prometan. Teško bi bilo i pobrojati sve one koji su napustili Zrinjski, baš kao i one koji su ljetos obukli dres s lentom. Dozu promjena u igračkom kadru ponajbolje je vidjeti na primjeru sastava Zrinjskog u meču protiv Borca. U početnih 11 Plemića našlo se pet novajlija koji su Pod Bijeli Brijeg stigli ljetos (Čondrić, Barišić, Memija, Savić, Malekinušić).

No, Mostarci su kontinuitet zadržali kraj terena – u liku trenera Sergeja Jakirovića. On je prošle zime preuzeo kormilo Zrinjskog. I nije sve bilo idealno, ekipa je na kraju prošle sezone ostala bez plasmana u evropska takmičenja, ali povjerenje Sergeju nije dolazilo u pitanje. Da je uprava mostarskog kluba od početka imala ozbiljne namjere s Jakirovićem, pokazuje i to što ovaj rođeni Mostarac ima ugovor do 2023. godine.

FOTO: HŠK Zrinjski Mostar/Facebook

Provjerena formula broj 2 – Spoj mladosti i iskustva

O sastavu Zrinjskog na posljednjem susretu već smo govorili, ali ćemo ga, ovaj put, analizirati iz drugog ugla. Trener Plemića je ove sezone odlučio dati povjerenje i mlađim fudbalerima, što se moglo primijetiti i na subotnjem meču. Tako je od prve minute utakmicu počeo Igor Savić, 21-godišnji veznjak, koji je “dijete” Zrinjskog. Od početka je zaigrao i 19-godišnji ofanzivni vezni Ivan Bašić koji je produkt iste omladinske škole. S klupe je ušao i Antonio Prskalo sa svojih 17 ljeta. Minute je, opet, zabilježio i 21-godišnji Anes Mašić, a nisu mnogo stariji ni Matija Malekinušić te Marin Magdić koji imaju po 22. Da se ne ograničimo samo na jedan meč, valja reći da su priliku za seniorski fudbal ove sezone dobili i odnedavno punoljetni Franko Sabljić te 21-godišnji Danilo Šipovac.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Uz svu tu mladost, glavni teret na svojim plećima nose iskusni lisci poput Josipa Ćorluke (26 godina), Slobodana Jakovljevića (32),  Damira Zlomislića (30) i, naravno, Nemanje Bilbije (31).

Provjerena formula broj 3 – Izbjegavanje pompeznih najava

Velikih i pompeznih najava nije bilo Pod Bijelim Brijegom pred početak sezone. Šef stručnog štaba aktuelnog lidera Premijer lige kao glavni cilj je naveo izlazak na evropsku scenu, što, vjerovatno, i jeste pravi recept.

FOTO: HŠK Zrinjski/Facebook

Provjerena formula broj 4 – Nemanja Bilbija!

Nemanja Bilbija je, kako izgleda, formula za uspjeh čiji rok trajanja ne prolazi. Nije lagan posao na jedno mjesto ni svrstati sve rekorde s kojima se Nemanja ove sezone “ganja“. Na toliko spominjanoj utakmici protiv Borca Bilbija je postigao nova dva pogotka. U kako impresivnoj formi se nalazi, pokazuje i podatak objavljen iz HŠK Zrinjski koji govori da je ovaj rođeni Banjalučanin na posljednje 22 službene utakmice postigao – 20 golova!

Niz od šest pobjeda

Prošlosezonsko iskustvo ispuštanja velike prednosti od strane FK Sarajevo treba da bude pouka svima – kako onima koji šampione vole proglašavati i prije kraja polusezone, tako i samim Plemićima. No, treba reći da Zrinjski igra odlično. U nizu su od šest premijerligaških pobjeda, pri čemu su postigli 14 golova – a primili samo jedan! Da stvar bude bolja po Mostarce, a lošija po premijerligaške rivale, u opisanom nizu pred Plemićima su padali ozbiljni protivnici i rivali: Sloboda koja je ove sezone opasan tim (1:0), Široki Brijeg kao ljuti rival Zrinjskog (4:0), Velež kao njihov još ljući rival (1:0), Sarajevo (1:0) i Željezničar (3:0) koji pred Mostarcima nisu izgledali previše opasno, a kleknuo je i aktuelni šampion Borac (4:1).

Umjesto zaključka

Da sumiramo, Zrinjski zaista izgleda i igra odlično. Mnogo toga izgleda posloženo, a pritom je put Plemića do sadašnjeg stanja popločan „provjerenim formulama“ i gotovo ustaljenim frazama poput (doduše djelimičnog) kontinuiteta, spoja mladosti i iskustva, izbjegavanja pompeznih najava i, naravno, neizostavnog Bilbije.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“VOLI OŽENJENE MUŠKARCE” Maja Marinković bacila oko na muža poznate pjevačice!

Howard Berg's Speed Reading Course – Professional Edition – Berg Learning