in

Potrošačka korpa u oktobru jeftinija za 50,80 KM

Slatka-Tajna.Eu

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za oktobar 2021. godine iznosi 2.101,71 KM i za 50,80 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za august 2021. iznosila je 1.000 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za pet KM je viša od iznosa u prethodnom mjesecu. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 47,58 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana 43,9 posto, Stanovanje i komunalne usluge 14,8 posto, higijena i održavanje zdravlja 6,2 posto, obrazovanje i kultura – 8,6 posto, odjeća i obuća 14,3 posto, prijevoz 6,6 posto i održavanje domaćinstva 5,7 posto

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuU kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 83 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Krajinović uspješan na startu turnira u Štokholmu

Iza poplava u Sarajevu ostalo blato, vlaga i strah