in

pandemija popušta osim na istoku Europe

Slatka-Tajna.Eu

Provjera potvrda u Ateni

Foto: Stelios Misinas / REUTERS

Koronavirus probleme radi diljem Europe. Najviše aktivnih slučajeva je u Velikoj Britaniji, u Njemačkoj je zdravstveni sustav pred pucanjem, dok Grčka i Rusija imaju rekordne brojeve.

Broj slučajeva covida-19 u svijetu u nedjelju se približio 250 milijuna, dok popušta porast slučajeva delta varijante i nastavlja se normaliziranje trgovine i turizma, iako neke zemlje u istočnoj Europi imaju rekordne brojeve novozaraženih. Tijekom protekla tri mjeseca dnevni prosječni broj zaraženih u svijetu pao je za 36 posto, prema analizama agencije Reuters.

Iako se usporilo širenje virusa, on i dalje zarazi 50 milijuna ljudi svakih 90 dana zbog jako zarazne delta varijante, pokazuje ta analiza. Bilo je potrebno gotovo godinu dana do prvih 50 milijuna slučajeva. Medicinski stručnjaci su optimistični i vjeruju da je za većinu zemalja najgore prošlo, zahvaljujući cjepivima i prirodnoj izloženosti, iako bi hladno vrijeme i blagdanska okupljanja mogli izazvati porast broja zaraženih.

– Mislimo da je od sada do kraja 2022. točka kada možemo preuzeti kontrolu nad virusom i bitno smanjiti teške oblike bolesti i smrt, rekla je Maria Van Kerkhove, epidemiologinja u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, prenosi Reuters.

Osim cjepiva liječnicima su sada na raspolaganju bolja liječenja. Velika Britanija je u četvrtak postala prva zemlja koja je odobrila antivirusnu pilulu protiv covida-19 koju su razvili Merck i Ridgeback Biotherapeutics, a zove se molnupiravir. Prema istraživanjima taj lijek bi, ako se uzme u ranim fazama bolesti mogao prepoloviti rizik od smrti ili hospitalizacije onih koji bi mogli razviti teške oblike bolesti.

Broj zaraženih raste u 55 od 240 zemalja, a Rusija, Ukrajina i Grčka su blizu rekordnih razina od kada je pandemija počela prije dvije godine, prema analizama Reutersa.

Istočna Europa ima među najnižim stopama procijepljenih. Više od polovice svih novih prijavljenih slučajeva u svijetu bilo je iz europskih zemalja, s milijun novozaraženih oko svaka četiri dana, prema analizama. Nekoliko ruskih regija je reklo ovog tjedna da razmatraju uvođenje dodatnih ograničenja i da produžuju rad od kuće.

Više od polovice svjetskog stanovništva još nije primilo ni prvu dozu cjepiva protiv covida-19, prema Our World in Data. Manje od 5 posto u zemljama s niskim dohotkom primilo je barem jednu dozu cjepiva.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i druge humanitarne organizacije prošlog su mjeseca pozvale čelnike 20 svjetskih najvećih gospodarstava da financiraju plan od 23,4 milijarda dolara za dostavu cjepiva, testova i lijekova u siromašne zemlje u sljedećih 12 mjeseci.

– Neravnopravna raspodjela cjepiva je najveća prepreka za postizanje naših ciljeva pokrivenosti, rekao je pomoćnik ravnatelja PAHO-a Jarbas Barbosa.

Epidemiološko stanje u Rusiji više je od izazovnog – do sada nije zabilježeno toliko slučajeva zaraze koronavirusom. Tjedna statistika dosegnula je rekord – ovog tjedna registrirano je 281.305 novih slučajeva – 3,4 posto više nego prethodnog tjedna. Samo u posljednja 24 sata bolesti je podleglo 1.179 osoba.

– Često vidimo da se kronične bolesti pogoršavaju unutar šest mjeseci nakon oporavka od COVID-a. Vidimo velik broj komplikacija povezanih s oštećenjem srčanog mišića. To su sve vrste miokarditisa, perikarditisa, rekao je Mihail Muraško, ministar zdravstva Ruske Federacije.

Bolnice diljem zemlje i dalje se bore sa sve većim brojem pacijenata zbog slabe procijepljenosti: u Rusiji, zemlji s oko 144 milijuna stanovnika, u usporedbi s prosjekom EU-a od 74%, potpuno je cijepljeno samo oko 34% odraslih. 

Munjevito raste broj zaraženih koronavirusom i popunjenost kreveta na intenzivnoj njezi u Njemačkoj. Jučer su na tim odjelima bila 552 pacijenta. Zato su na snagu stupile strože mjere u južnoj saveznoj zemlji Bavarskoj, trećoj najteže pogođenoj državi nakon Saske i Tiringije. Samo cijepljeni, oni koji su preboljeli COVID i oni s negativnim PCR testom sada će imati pristup javnim mjestima u zatvorenom prostoru poput restorana. Brzi antigenski test više nije dovoljan. Na većini mjesta sada se traže učinkovitije FFP2 maske.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Službeni podaci pokazuju da je oko dvije trećine od 83 milijuna Nijemaca cijepljeno prvom dozom.

Grčka: Svi necijepljeni moraju imati negativne testove

Dugi redovi ispred trgovina u Ateni, prvog dana otkako su uvedena nova ograničenja kojima se grčke vlasti nadaju suzbiti rastuću zarazu. Svi necijepljeni moraju imati negativne testove.

– Ne volim te nove mjere, jer mi ne živimo u zatvoru, civilizirana smo ljudska bića, to mi se uopće ne dopada, poručuje Soula Tsaousi iz Atene.

Zaraza obara rekorde gotovo svakog dana u studenom, što je navelo vlasti da uvedu nove mjere kojima se necijepljenima ograničava pristup kafićima i restoranima, državnim službama i bankama. 

– Teško je, baš je komplicirano… Ne može se od nas očekivati da budemo kao policajci, da tražimo iskaznice i potvrde od svih koji ulaze. U međuvremenu smo bili zatvoreni sedam mjeseci, bilo je grozno, a sada ovo, kamo sve to vodi?, pita se Anastasia Spileopoulou, vlasnica trgovine tekstilom u Ateni.

No zbog novih, strožih mjera, broj se tjednih cijepljenja gotovo udvostručio.

– Nove će mjere biti učinkovite samo ako ih svi budu provodili kako treba. Mislim da su vlasti zakasnile, trebale su ih uvesti puno prije, kaže Giorgos iz Atene.

Za razliku od posljednjeg tjedna u listopadu, kada je cijepljeno 25 tisuća Grka, u ovom je prvom tjednu studenog prvom dozom cijepljeno njih više od 40.000. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Unauthorized Affiliate – error page

“Notorna laž” Svetlana Ceca Ražnatović konačno progovorila o napuštanju “Zvezda Granda” i Saši Popoviću