in

Četiri savjeta da orhideje opstanu tokom zime

Slatka-Tajna.Eu

Orhideje su omiljeno sobno cvijeće mnogim ženama. Ove cvjetne ljepotice na poseban način doprinose dekoraciji doma, ali su isto tako i zahtjevne za njegu.

Da bi orhideje uspješno preživjele hladniji period godine i dočekale proljeće okićene cvjetovima, potrebno je da im osigurate posebne uslove tokom jeseni i zime.

Pažljivo odaberite mjesto

Poznato je da orhideje vole svjetlost, ali ne i direktno izlaganje suncu. Zato saksije sa ovim biljkama postavite u blizini direktnog izvora svjetlosti, u prostoriji u kojoj ima najviše prozora.

Pozicionirajte ih tako da sunce ne dopire direktno do njih – u suprotnom, počeće da propadaju.

Povedite računa o vazduhu

Iako je promaja “srpski proizvod” zbog kojih nas mnogi stranci gledaju u nevjerici, istina je da orhideje i te kako osjetljive na jako strujanje vazduha. Zato je od velike važnosti da saksije sa ovim cvijećem ne držite na mjestu na kom “udara promaja”.

Primjera radi, mnoge domaćice biraju da orhideje drže na prozorskom simsu, ali često otvaraju prozor, ostavljajući saksije sa biljkama na milost i nemilost promaji. Zbog toga orhideje počinju da gube pupoljke.

Važno je znati da je ovaj cvijet izuzetno osjetljiv na na nestabilne temperature vazduha, kao i na strujanje vazduha. Zato pažljivo odaberite mjesto na koje ćete staviti saksije sa orhidejama, a posebno vodite računa ukoliko se grijete preko klima-uređaja da vazduh ne ide direktno na njih.

Pažljivo ih zalijevajte

Osjetljivim orhidejama ne prija ni previše, ali ni premalo vode. Ukoliko ne znate koliko često bi trebalo da zalijevate orhideje tokom jeseni i zime, obratite pažnju na listove i korijen.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ako listovi postanu smežurani, vrijeme je da zalijete biljku. Isto pravilo važi i ako vidite da je korijen počeo da poprima sivkastu ili bijelu boju.

Orhideje uvijek zalijevajte destilovanom vodom koja je odstojala na sobnoj temperaturi, a s vremena na vrijeme možete im priuštiti i infuziju od zelenog čaja.

Povećajte vlažnost vazduha

Kad stignu jesen i zima, neminovno je zagrijavanje prostorija, a to predstavlja još jedan rizik za orhideje, jer njima ne prija suv vazduh. Da biste povećali vlažnost vazduha, s vremena na vrijeme porpskajte ih vodom iz boce sa raspršivačem.

Dobro rješenje je i da u podložak saksije poređate kamenčiće, prelijete ih vodom i potom saksiju sa orhidejama spustite na kamenčiće. Tako ćete napraviti malu vlažnu oazu u kojoj će orhideje lijepo napredovati.

(Telegraf.rs)

 


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“Otvorena je mogućnost da Milorad Dodik povuče odluke koje je donio!”

Među ove zlatne zidove bi Tanja da se “ušuška”: Zavirite u nestvarnu kuću Draška Stanivukovića!