in

Bosanski lokumi na starinski način

Slatka-Tajna.Eu

U vrijeme kada smo prezasićeni raznim slasticama i desertima s nekim posebnim sastojcima i namirnicama za koje ranije nismo ni znali da postoje, vrijeme je da se vratimo malo u našu prošlost.

U kuhinjima naših baka, nana, majki, redovno su se pravili lokumi, oni koji se tope u ustima. U nastavku donosimo recept.

Sastojci:

  • 250 gr putera
  • 4 kašike šećera u prahu (ukoliko imate vanilin šećer u prahu, onda stavite dvije kašike običnog i dvije vanilin šećera u prahu)
  • 400 gr brašna
  • 2 kašike ulja

Priprema:

Puter koji je prethodno omekšao na sobnoj temperaturi stavite u dublju posudu, dodajte šećer u prahu i dobro izmiješajte kašikom. Dodajte još dvije kašike ulja da bi tijesto bilo prhko.

Brašno dodajite postepeno, miješajte dok ne izradite tijesto. Tijesto ne treba stajati. U međuvremenu rernu zagrijte na 130 stepeni.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Tijesto stavite na radnu površinu i napravite šest loptica od kojih ćete napraviti valjke. U svakoj loptici treba biti oko 80 grama kako bi vam lokumi bili jednaki.

U tepsiju stavite papir za pečenje i redajte lokume te ih pecite na 120 stepeni jedan sat. Lokumi moraju ostati bijeli. Kada se lokumi uspeku pospite ih šećerom u prahu.

Što duže stoje, lokumi su ukusniji. Služite ih uz kafu ili čaj. Prijatno!

(S.P.)

The post Bosanski lokumi na starinski način appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Zaglavio je u živoj ogradi u nabujaloj rijeci na Ilidži, a onda je naišao momak i spasio nemoćnog psa!

“VOLI OŽENJENE MUŠKARCE” Maja Marinković bacila oko na muža poznate pjevačice!