in

Alarmantna situacija u glavnom gradu, a tek počinje period velikog zagađenja zraka

Slatka-Tajna.Eu

Prema komentarima građana itekako se može zaključiti kako su zabrinuti zbog zagađenosti u Sarajevu, strahuju šta će tek biti kada dođe zima i grejna sezona.

Period zagađenja zraka u glavnom gradu BiH polako počinje. Iako je za danas najavljeno sunčano vrijeme, stanovnici Sarajeva koji nisu pobjegli van kotline ostali su u smogu i magli.

Večeras je Sarajevo peti najzagađeniji glavni grad na svijetu. Na neslavnoj listi ispred su Kolkata (Indija), Bishkek (Kirgistan), Lahore (Pakistan) i na prvom mjestu po zagađenju – Delhi (Indija). Među prvih deset su i Beograd i Skoplje.

Prema podacima servisa AirVisual koji prikuplja podatke sa mjernih stanica u 20 sati zrak u Sarajevu je nezdrav za osjetljive grupe, a koncentracija PM2.5 čestica iznosi 184.

Što se tiče ostatka BiH, slijede Zenica, Foča, Istočno Sarajevo, Trn, Bihać, Goražde, Laktaši i Bosanska Gradiška.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Boravak na otvorenom prostoru potrebno je izbjegavati, a ukoliko je nužan potrebno ga je svesti na minimum. Stanovnicima se savjetuje i nošenje FFP2 maski.

Prema vremenskoj prognozi prva sutra i prekosutra će padati kiša pa je očekivati da će padavine umanjiti smog, a od srijede se očekuje poboljšanje vremenskih prilika praćenih sunčanim intervalima – prenio je Klix.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Principles for amending BiH Constitution supported by more than 10,000 citizens

Nutricionista otkriva da li ugljene hidrate i masti treba izbaciti iz ishrane