in

Zlatar o principima za izmjenu Ustava: Očekujemo minimum 100.000 glasova podrške

Slatka-Tajna.Eu

Dosad je ‘Principe za izmjene Ustava BiH’, koje zastupaju Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNV), Srpsko građansko vijeće (SGV) i Forum parlamentaraca BiH 1990 uz podršku još desetina organizacija civilnog društva, putem platforme podržalo 10.000 građana.

U razgovoru za N1, Emir Zlatar iz VKBI je kazao da je sama inicijativa nastala iz činjenice da je izmjena Ustava BiH postala međunarodno-pravna obaveza.

“Sama inicijativa je proizašla iz činjenica da izmjena Ustava BiH nakon presuda sudova postala međunarodno pravna obaveza. To nije samo više stvar unutrašnjih faktora, nego svojevrsna obaveza”.

Nažalost, na politička događanja u institucijama gdje se odlučuje, mi imamo direktan uticaj susjednih država Srbije i Hrvatske. Politika HNS i SNSD nije isključivo politika autohtonih bosanskih Srba i Hrvata. U jednom takvom kontekstu, naša tri nacionalna vijeća, mi smo se u martu okupili da vidimo kako da mi damo odgovor i kao građani BiH i kao Srbi, Hrvati, Bošnjaci“.

Zlatar ističe da će principi koji se nude biti glavna razdjelnica za unutrašnja pitanja, ali i za međunarodnu zajednicu.

“Te principe koje smo mi utvrdili, oni će biti razdjelnica za unutrašnja pitanja ali i za međunarodnu zajednicu, Vijeće Evrope, EU i SAD. Naravno, nešto što je inkorporirano u naš ustavno-pravni sistem, a to je Ured visokog predstavnika”.

Unutrašnje strukture zbog ratnih dešavanja, očigledno da nije moguće donijeti ništa što je na tragu onoga što bi bile demokratske evropske vrijednosti. Principe smo utemeljili na presudama evropskih sudova“.

“Nepodnošljiv dosadašnji pristup”

Zlatar je kazao da su principi poslati domaćim zvaničnicima, ali i OHR-u i šefu Delgacije EU.

Ne samo da smo ovo uputili domaćim zvaničnicima, nego smo poslali i OHR-u i šefu Delegacije EU jer oni imaju obavezu da budu dio onih procesa koji važe u EU i Ujedinjenim nacijama. Njihov pristup dosadašnji je više nepodnošljiv. Zato smo našli prijatelje iz Evrope kao što su intelektualci i bivši visoki predstavnik Christian Schwarz Schilling od kojih tražimo pritisak i na rukovodstvo EU i na Komisiju EU da nam kažu zašto ne podržavaju uređenje BiH po principu kao što se to dešava u svojim državama. Zato je jedno od pitanja koje smo uputili; dakle evo principa, vi možete imati različite amandmane, ali principi su polazna osnova“.

Populizam u BiH je razlog zašto se uvijek iznose “gotova rješenja”, dodao je.

Zbog populizma u BiH svako iznosi neka gotova rješenja, ali principi ako se kaže da se mora primijeniti presuda npr. Evropskog suda za ljudska prava, jasno je ko dan da se mora mijenjati Ustav. Ako je Svjetski sud presudio da se desio genocid u Srebrenici, jel’ moguće da takva jedna činjenica se ne uzima u obzir?“.

Web aplikacija putem koje građani BiH mogu dati svoju podršku ‘Principima za izmjene Ustava BiH’, bilježi sjajne rezultate. To je prvi put u BiH da se građani mogu očitovati o postojećem ustavno pravnom sistemu, kojem ih do sada niko od 1996. godine ni na koji način nije pitao.

Upućujem im otvoreno pitanje: Da vidimo ko je protiv ovih prinicpa u BiH, ako je neko protiv mora reći zašto. Svi princpi su utemeljeni na međunarodnim presudama. Jel’ moguće koja goda je dominantna politika u Evropi, zašto to u BiH nije moguće i zašto stalno bježe od suštinskih pitanja?“.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Posebno se ističe, kako je kazao, izjava Christiana Schwarza Schillinga.

“Ja bih tu podvukao izjavu Schillinga: Danas se u BiH brani čast Evrope. Kako se brani, tako što se brane temeljna prava i slobode. AKo padne to pitanje u BiH, sigurno će se to odraziti u svim zemljama Evrope”.

Politička situacija kao faktor

Trenutna politička situacija u BiH može biti remetilački faktor na mnogim poljima. Kako ističe Zlatar, trenutno imamo polarizaciju na dva bloka.

Političke snage u BiH, sada imamo samo polarizacija na dva bloka: jedan blok koji žei integraciju države i ona druga koja hoće secesiju i negiranje prava i genocida. Ta dva bloka ni po kojem osnovu ne mogu sjesti za isti sto i dogovarati se. Je li u Evropi zamislivo da se pojavi nacional-socijalistička partija i bude u Parlamentu?“, kazao je i dodao:

“To je nezamislivo, pa kako se to dozvoljava u BiH?”.

Još je podsjetio da su sve stranke koje su 2018. godine formirale vlast u BIH potpisale da je jedini put BiH – evropski.

2018. godine, sve stranke koje su formirale vlast u BiH su potpisale da je put BiH EU. Nacionalisti, islamofobi podržavaju politiku Milorada Dodika. Bez obzira što su na vlasti nisu donijeli nikakve diskriminatorske zakone u svojim državama, a u BiH podržavaju takav princip“.

“Građani, barem mi iz reda svih naroda i ostalih mi tražimo jednaka prava za sve građane. Ako mi to možemo i tražimo, zašto samo političare uzimaju kao partnere? Mi kao civilno društvo pokazujemo da to nije problem u Srbima, Hrvatima, Bošnjacima, nego je to stvar samo u politikama”.

Više od 10.000 građana je do sada podržalo principe, a očekivanja su minimalno 100 hiljada.

Očekujemo minimalno 100.000 građana da podrže ovo. Svi mi u ovim organizacijama pripadamo različitim nekim političkim idejama, a u zajedništvu smatramo da to nema veze sa budućnošću naše zemlje. Ako neće da primjene u svojim državama, zašto razvaljuju BiH? Za nas nije prihvatljivo da se ratni ciljevi ostvaruju u mirnodopskim uslovima“.

“Ovdje imate koncept gdje se nudi model kako se može zajedno, ali politika nema tu crtu jer su te politike navođene iz susjednih država”.

Za kraj razgovora Zlatar je najavio u utorak sastanak sa Christianom Schmidtom, a nakon toga i sa Johannom Sattlerom.

“Sastanak u utorak sa Schmidtom, očekujemo i sastanak sa Sattlerom očekujemo samo termin. Vrijeme je za građanski bunt protiv ovog stanja, za koje ne samo su odgovorni domaći političari, nego strani političari i ambasadori PIC-a”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Zabio gol za 2:2, a onda ukrao treneru kapu i ispred njega proslavio gol

HALJINA ČISTA PROVOKACIJA: Sanja Marinković bez brusa u emisiji