in

U ponedjeljak česta kiša, ponegdje i obilnija, uz nevrijeme, bura jača

Slatka-Tajna.Eu

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HTV / HRT

Početak radnog tjedna bit će oblačan i kišovit, osobito u Dalmaciji, gdje lokalno može biti grmljavinskog nevremena, ne samo u ponedjeljak, nego još i u utorak. Na sjevernom dijelu zapuhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita na udare olujna. Bura će tijekom većinom suhog i djelomice sunčanog utorka prolazno pojačati i proširiti se duž obale.

Od srijede još sunčanije, a u četvrtak zbog slabog vjetra ujutro mjestimice na moru moguća magla, koje će sigurno biti u unutrašnjosti, često i dugotrajne o čemu će ovisiti najviša temperatura. Jutra će na kopnu biti hladna, pri tlu uz mogućnost slaba mraz.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika” dodatno je upozorila:

U ponedjeljak valja biti na oprezu. Na sjevernom Jadranu će zapuhati bura. U Dalmaciji će poslijepodne lokalno biti obilnije kiše, a prema noći na utorak, na krajnjem jugu raste vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i

meteorološko-

prometna

prognoza pripremljena za

emisiju “Istrage prometnih

nesreća“, a i agrometeorološka

prognoza, koju

je za “Plodove

zemlje” pripremila

Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za

agrometeorologiju DHMZ

-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta

meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, od

kojih je posljednja:

U ponedjeljak česta kiša, ponegdje i obilnija, uz nevrijeme, bura jača

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: “Ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti oblačan i povremeno će padati kiša. Od sredine dana kiša će prestati, najprije u Podravini i na zapadu, zatim i drugdje. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Sjeveroistočni vjetar puhat će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će jutro biti oblačno i kišovito. U drugom dijelu dana uglavnom suho, a navečer smanjenje naoblake sa sjevera.

U gorju i na sjevernom Jadranu ujutro oblačno, mjestimice s kišom, u najvišem gorju moguće i snijegom. Tijekom prijepodneva zapuhat će bura, umjerena, podno Velebita i jaka, te rastjerivati oblake duž obale.

Uz umjereno do jako jugo i južni vjetar nad Dalmaciju će stizati velika količina vlage pa lokalno valja računati na obilniju kišu, prema večeri u južnim predjelima i izraženije pljuskove te grmljavinu. Jugo u drugom dijelu dana u okretanju na buru, najprije na sjeveru.

Na krajnjem jugu Hrvatske kiša češća u drugom dijelu dana, a prema noći raste vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme. Puhat će umjereno, potkraj dana i jako jugo koje će u noći okrenuti na buru. More malo do umjereno valovito, potkraj dana prema otvorenom ponegdje valovito.”

Od utorka stabilnije, ali ponegdje uz mraz, maglu…

U utorak će se oblaci na kopnu razilaziti, a vjetar će slabjeti. Još malo kiše rano ujutro može pasti na krajnjem istoku i u gorju. Sredina radnog tjedna djelomice sunčana, no ujutro će biti magle, lokalno i dugotrajne, što će utjecati na dnevnu temperaturu zraka. Jutra malo hladnija, ponegdje i uz slab mraz pri tlu.

I na Jadranu prema sredini tjedna sve više sunčanog vremena, bura će oslabjeti, a u Dalmaciji će prolazno zapuhati umjeren jugoistočni vjetar. Uz tiho i stabilne vremenske uvjete u četvrtak ujutro moguća je mjestimična magla. No u utorak će na jugu biti razmjerno oblačno, rano ujutro još su lokalno mogući obilnija oborina i izraženiji pljuskovi, dok će bura podno Velebita na udare biti i orkanska.”, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i

najviše dnevne temperature zraka vidljiva je

i u emisijama:

Vrijeme

Hrvatska – za 55 mjesta u

Hrvatskoj,

Vrijeme

Europa – za 44 europska

grada i

Vrijeme

svijet – za 33 veća grada

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno

priprema u suradnji sa Svjetskom

meteorološkom

organizacijom.

A

svakodnevno su dostupne i prognoze na

stranim jezicima, koje se emitiraju

u

Vijestima na engleskom

jeziku >

Vijestima na njemačkom

jeziku >

Vijestima na španjolskom

jeziku >


HRT

METEO

Mnogobrojne druge

informacije i o prošlom i o budućem vremenu,

i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i

drugih europskih meteoroloških službi,

dostupne su u HRT

METEO aplikaciji za

pametne mobilne telefone, u kojoj se

redovito objavljuju i prometne informacije

HAK-a, i to ne samo na

hrvatskom jeziku nego i na engleskom i

njemačkom.

METEO

KARIKATURE i METEO

STRIP

A vedrijem

raspoloženju možda pridonesu METEO

KARIKATURE

i/ili METEO

STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Biden: Infrastrukturni paket veliki korak

HELENA TOPALOVIĆ SAMO IZGLEDA SKUPO: Obučena za 95 eura