in

Svjetski čelnici osudili napad dronom na iračkog premijera

Slatka-Tajna.Eu

Uništeno vozilo ispred premijerove rezidencije

Foto: PRIME MINISTER MEDIA OFFICE / Handout via REUTERS

Svjetski čelnici osudili su pokušaj atentata dronom-bombom na iračkog premijera Mustafu al-Kazimija u nedjelju prije zore u Bagdadu, u novoj eskalaciji krize u Iraku.

U napadu dronom Kazimi nije ozlijeđen. Nekoliko zemalja, među kojima Sjedinjene Države i Iran osudile su napad, prvi te vrste na Kazimijevu rezidenciju u Zelenoj zoni, u ultra zaštićenom području u Bagdadu gdje se nalazi i američko veleposlanstvo.

Američki predsjednik Joe Biden je rekao da mu je “laknulo” što irački premijer “nije ozlijeđen” i tražio je da odgovorni za napad budu privedeni pravdi. Napad su osudili i britanski premijer Boris Johnson, kao i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

Prema Kazimijevoj službi “propali pokušaj ubojstva” je izveden dronom-bombom na njegovu rezidenciju dok se on tamo nalazio.

Na vlasti od svibnja 2020., Mustafa al-Kazimi je odmah na Twitteru tražio da “svi ostanu mirni i suzdržani za dobrobit Iraka”.

– Moja rezidencija je bila na meti kukavičkog napada, izjavio je u video snimci.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Napad za koji do sada nitko nije preuzeo odgovornost, dogodio se blizu mjesec dana nakon parlamentarnih izbora 10. listopada na kojima je Savez osvajanja, utjecajna koalicija bivših proiranskih paravojnika, izgubio veliki broj mjesta prema preliminarnim rezultatima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Cvijanovićeva poželjela Đokoviću da ostvaruje samo najbolje rezultate

SLAŽETE LI SE SA IZBOROM? On je najzgodniji muškarac za 2021.