in

Kongresmeni u pismu Bidenu za sankcije, Vučića optužuju za pritisak na medije

Slatka-Tajna.Eu

Grupa američkih kongresmena zatražila je od predsjednika SAD da razmotri uvođenje sankcija onima koji destabilizuju Zapadni Balkan i optužila predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je produbio korupciju i da vrši pritisak na medije.

U pismu Bidenu naveli su da su zabrinuti za političku situaciju u Srbiji i uticaj koje bi takvo stanje moglo da ima na Zapadni Balkan i Evropu, prenose „Vijesti“.

Kao što ste rekli tokom posjete Beogradu u avgustu 2016. godine, ‘prevashodno je u sopstvenom interesu Sjedinjenih Država da narod Srbije može da raste i prosperira.’ Stoga, želeli bismo da ohrabrimo vašu administraciju da angažuje predsjednika Vućića u borbi protiv korupcije i napada na slobodu štampe, dvije oblasti koje su od kritičnog značaja za prosperitetnu i demokratsku Srbiju i njene aspiracije ka članstvu u EU, navodi se u dokumentu u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Izvor : N1

Kongresmeni su pozvali Bidena da razmotri da, gdje je to moguće, iskoristi izvršni nalog 14033, a koji se odnosi na blokiranje imovine i zabranu ulaska u SAD osobama koje doprinose destabilizaciji situacije na Zapadnom Balkanu, u cilju dostizanja transparentnije i odgovornije vlade u Srbiji koja poštuje demokratiju, ljudska prava i vladavina prava, pišu „Vijesti“.

Izvor : N1

Ističu da sloboda medija nije samo ključna američka vrijednost sadržana u Ustavu te države, već da je to pitanje važno i za spoljnu politiku Washingtona i za suprotstavljanje autoritarizmu širom sveta.

„Kao što ste izjavili na kraju Vaše posete Beogradu 2016, ‘nacije su jače kada se čuje glas mnogih’. Nažalost, sloboda medija u Srbiji dostigla je novu najnižu tačku. Kako primećuju Reporteri bez granica: ‘Srbija je zemlja u kojoj su novinari izloženi gotovo svakodnevnim napadima koji sve više dolaze od vladajuće elite i provladinih medija.’ Takođe je jasno da provladini mediji napreduju i da su u obostrano korisnom odnosu sa vladom“, navodi se u dokumentu koji potpisuju kongresmeni: Raja Krishnamoorthi, Ritchie Torres, David N. Cicilline, Jan Schakowsky, James P. McGovern i Mike Quigley, prenose „Vijesti“.

RTV Pink dobio najmanje sedam miliona eura državnih zajmova u periodu 2014-2016.

U jednom eklatantnom primjeru, navode, RTV Pink je, kao najveći privatni emiter u Srbiji, dobio najmanje sedam miliona eura državnih zajmova u periodu 2014-2016.

Sljedeće godine, kada se Aleksandar Vučić kandidovao za predsjednika, RTV Pink je njegovoj kampanji obezbijedio znatno više vremena nego svim njegovim konkurentima zajedno, navodi se u dokumentu, a prenose „Vijesti“.

Čak i poslovanje većinski državne kompanije Telekom je obavijeno velom tajne. Dogovori ili aranžmani između vlade i medija štete demokratskim normama, ućutkuju kritičare i osnažuje korumpirane pojedince. Podstičemo Vašu administraciju da radi sa predsjednikom Vučićem i drugima kako bi omogućila svim medijskim izvorima da prosperiraju i da izveštavaju pravično i nepristrasno. Kao što ste rekli 2016. godine, takvi glasovi moraju biti zaštićeni i poštovani“, dodaju kongresmeni.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kazali su i da bi Bidenova administracija trebalo da nastavi da angažuje Vladu Srbije u iskorenjivanju korupcije.

Vlada SAD je dugo bila globalni lider u podršci naporima za borbu protiv korupcije u vladi, postavljanjem visokih standarda u poslovanju, i drago nam je što će borba protiv korupcije biti jedan od fokusa predstojećeg Samita demokratije. Naše politike i temeljni zahtevi doveli su do povećanja privrednog rasta i poverenja u američku ekonomiju. Nažalost, po građane Srbije, izveštaji su pokazali da je predsednik Vučić produbio korupciju u Srbiji, uključujući i korišćenje krize izazvane Kovidom-19 kao izgovora za prikrivanje državne potrošnje i nabavke zaštitne medicinske opreme i respiratora. Predsjednik Vučić je otišao toliko daleko da je na Radio-televiziji Srbije rekao da je, dok je celi svet bio u potrazi za respiratorima, Srbija te aparate nabavlja ‘polulegalno’,“ podseća se u dokumentu koji prenose „Vijesti“.

Kongresmeni su poručili kako veruju da bi američka administracija trebalo da hitno preduzme mere na suprotstavljanju postojećoj korupciji i daljim napadima na slobodu medija u Srbiji. Podsjeća da Srbija planira da na proleće organizuje predsjedničke i parlamentarne izbore.

Pozivamo Vašu administraciju da Srbiju pozove na odgovornost kada su u pitanju najviši standardi slobodnih i fer izbora, uključujući period predizborne kampanje i samog prebrojavanja glasova. Tokom Vaše posete Beogradu 2016. govorili ste o budućnosti Srbije koja daje nadu toj državi i tamošnjem stanovništvu, Nažalost, da bismo došli do te optimističnije budućnosti, verujemo da su dalje diplomatske akcije od Sjedinjenih Država, a posebno od naših evropskih saveznika i partnera, ključne u postizanju toga da Srbija bude efikasna u sprovođenju demokratskih reformi. Time će moći da unaprede odnose sa svim državama Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo. Zahvaljujemo Vam što ste izdvojili vreme za čitanje ovog pisma i radujemo se što ćemo raditi sa Vama na jačanju demokratije na Balkanu i širom svijeta“, zaključuje se u pismu američkom predsjedniku koji prenose „Vijesti“.

Kako se navodi, svi kongresmeni potpisnici pisma su članovi obaveštajnog ili spoljnopolitičkog odbora najvećeg američkog zakonodavnog tela. Njihovo obraćanje predsedniku Bajdenu dolazi uoči posete regionu američkog specijalnog izaslanika za Balkan Gabrijela Eskobara.

On je juče u intervjuu za RSE vrlo direktno za potkopavanje Dejtona optužio predsjednika Republike Srpske, podsećaju „Vijesti“.

Ono što Milorad Dodik sad radi, je jako štetno i veoma destabilizujuće prema regionu“, naglasio je Eskobar. On je indirektno najavio nove sankcije preme rukovodstvu RS za koje je rekao „da su na stolu“ i zaključio da je glavni razlog za ponašanje Dodika korupcija.

„Ono što Milorad Dodik radi je da on pokušava zaštititi svoju moć i svoj novac. Molim ljude da ne nasedaju na to, da mu ne omogućavaju da to čini“.

Nakon BIH specijalno izaslanik predsednika Bajdena nastavlja posetu regionu u okviru koje ce 9. i 10. novembra boraviti u Crnoj Gori.

Kompletno pismo upućeno američkom predsjedniku pogledajte na linku OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Norwich slavio prvu pobjedu, pa otpustio trenera

Novak na francuskom nakon trijumfa: “Kakav meč sam odigrao”