in

UN: Cijene hrane u svijetu nastavljaju trend rasta

Slatka-Tajna.Eu

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu (FAO) i poljoprivredu objavila je da je indeks cijena hrane, koji prati međunarodne cijene potrošačke korpe, ustanovio da je u oktobru cijena osnovnih životnih potrepština porasla za tri posto u odnosu na septembar.

Indeks cijena žitarica FAO porastao je u oktobru za 3,2 posto u odnosu na prethodni mijesec, dok je cijena pšenice porasla za pet posto uslijed podbacivanja žetvi kod velikih izvoznika pšenice, među kojima su Kanada, Rusija i Sjedinjene Američke Države.

FAO je također zabilježio da su međunarodne cijene drugih velikih žitarica porasle, prenio je Glas Amerike.

U međuvremenu, agencija UN je saopćila da je cijena biljnog ulja u oktobru dostigla “maksimum svih vremena” od 9,6 posto, što predstavlja četvrti uzastopni mjesec povećanja cijena.

FAO je saopćio i da je rastuća cijena biljnog ulja “u velikoj mjeri potpomognuta stalnom zabrinutošću zbog smanjene proizvodnje u Maleziji zbog tekućeg nedostatka radne snage migranata”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuCijene mlječnih proizvoda porasle su za 2,5 posto, dok su cijene mesa pojeftinile za 0,7 posto, “što je treći mjesečni pad”.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MILICA PAVLOVIĆ SE PRISJETILA POTRSNIH MOMENATA: Kad dugo nemate momka počnete da se preispitujete

PREMIJERNO – Dino Memić i singl “Još boli trag” – Hayat Production