in

Sedam prirodnih načina kako umiriti grlobolju preko noći

Slatka-Tajna.Eu

Grlobolja je česta pojava u hladnim danima. Njeni najčešći uzroci su prehlada, pretjerano naprezanje glasnica ili suhi zrak kojem smo zimi izloženi zbog grijanja.

Umjesto umjetnih preparata i lijekova, donosimo vam nekoliko prirodnih metoda kojima možete na zdrav i jednostavan način otkloniti tu neugodnu bol.

1. Čaj od kajenskog bibera
U lončić s vodom dodajte čaj od limuna, čaj od mente, sok jednog limuna, žličicu meda i malo kajenskog bibera u prahu (na vrh noža). Sve dobro promiješajte i sklonite s vatre prije nego što zakipi. Pijte dok je još vruće.

2. Bakin recept protiv grlobolje
U 250 ml vode dodajte dvije kašičice meda i dobro zagrijte (pazite da ne zavri). Maknite s vatre i iscijedite otprilike dvije kašičice soka svježeg limuna. Za jači okus možete dodati i kašičicu smeđeg šećera.

3. Mliječni napitak s cimetom
Pomiješajte kašiku šećera, dva prstohvata sode bikarbone i pola kašičice cimeta. Dodajte 250 ml mlijeka i dobro zamutite. Stavite na laganu vatru i miješajte. Maknite s vatre prije nego mlijeko zakipi i dodajte kašičicu meda. Servirajte dok je vruće.

4. Biljni čaj s rakijom
Pomiješajte zeleni čaj, kamilicu i čaj od limuna i dobit ćete zdravi napitak pun antioksidansa. Dodate li tome još i kašičicu meda, limunov sok, đumbir i malo rakije osjećat ćete se kao da ste popili prirodni analgetik.

5. Grgljanje
Napravite fiziološku otopinu od 250 ml vode i čajne kašičice soli. Mješavinu stavite na vatru i prokuhajte. Uzmite veći gutljaj tekućine, zabacite glavu i grgljajte. Tekućinu nemojte gutati već je nakon desetak sekundi ispljunite.

Ponavljajte to najmanje pet puta dnevno dok simptomi grlobolje ne nestanu. Grgljanje fiziološkom otopinom smanjit će simptome bolnog grla i pomoći kod izbacivanja virusa iz organizma.

6. Inhaliranje
Prokuhajte tri šoljice tople vode i uronite vrećicu čaja od limuna, kamilice i malo svježeg đumbira. Ostavite pet minuta da se ohladi. Rukom isprobajte paru da ne bude previše vruća i prelijte tekućinu u veću zdjelu ili posudu za inhaliranje.

Uzmite čisti peškir i prebacite ga preko glave. Nagnite se, prekriveni ručnikom, nad posudu i udišite paru kroz usta i nos pet do deset minuta. Grlobolja će tako biti ublažena, zbog čega ćete lakše zaspati.

7. Topli oblog
Napravite čaj od suhih cvjetova kamilice i dok je još vruć, uronite u njega čisti peškir. Kada se čaj malo ohladi, dobro iscijedite peškir, zarolajte ga po dužini i zamotajte oko vrata. Kada se oblog ohladi, ponovno zagrijte čaj i ponovite postupak.

Ako grlobolja traje nekoliko dana ili je prate i drugi simptomi, svakako se javite svom doktoru.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Izvor: zadovoljna.hr

(S.P.)

The post Sedam prirodnih načina kako umiriti grlobolju preko noći appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

“Neka Hrvatska vrati milijardu i petsto koju su uzeli od Buškog jezera, a mi ćemo se sami nahraniti”

Preminula rukometna legenda Jugoslav Juga Ramić