in

Nižu se reakcije na postrožavanje korona mjera

Slatka-Tajna.Eu

COVID potvrda

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Očekivano, odmah su krenule reakcije na pooštravanje mjera. Posebno su odlukom Stožera o uvođenju COVID potvrda šokirani u školstvu. Sindikati smatraju da je donesena neplanski i stihijski.

Nova pravila – novi troškovi za državu. S COVID potvrdama u obrazovnom je sustavu 60% zaposlenika. Svi ostali morat će se testirati dvaput tjedno.

– Ostaje nam još 40% u sustavu za koje bi, možda nešto više, možda nešto manje, trebalo osigurati brze antigene testove. Možemo razmišljati o nekakvih 40 milijuna kuna mjesečno, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Bez potvrde može se u gostionice, ali ne i u učionice – poručuje sindikat. Sve može dovesti do obustave nastave.

– U srednjim strukovnim školama gdje će nastava doći u pitanje ukoliko budemo inzistirali na potvrdama za nastavnike koji su npr. jedini nastavnici tih predmeta u školi, rekao je Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

– Dosad su već COVID potvrde uvedene u sustav socijalne skrbi. Sigurno nas zabrinjavaju informacije iz socijalne skrbi, da se prijeti otkazima, da dolazi do otkaza u sustavu, tako da ćemo u narednim danima sigurno kao sindikat morati biti pripremljeni za širok dijapazon mehanizama zaštite naših članova, rekla je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

I u Sabor će za deset dana svi ulaziti uz posebne mjere, pa tako i zastupnici.

– Sigurno je da će se sada ograničiti broj nazočnih u sabornici i na sve se mjere odnose jednako. Zna se kakav će sada biti način ulaska u zgradu Sabora ili temeljem COVID potvrda ili temeljem negativnog testa, rekao je Davor Orlović, tajnik Hrvatskog sabora.

– Pozdravljamo uvođenje COVID potvrda. Smatramo da ih je trebalo uvesti dosljedno svugdje, svugdje gdje postoji okupljanje većeg broja ljudi, rekla je Sandra Benčić, Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka.

– Odlučili smo uvjetovati COVID potvrdama radna mjesta, prijetiti otkazima, ali ova je mjera trebala biti sveobuhvatna, rekla je Sabina Glasovac, Klub zastupnika SDP-a.

– U teškoj smo situaciji, trebamo je shvatiti ozbiljno i ljudi se trebaju odgovorno ponašati, ali ne vjerujem da je na tom tragu represija rješenje nego treba raditi na edukaciji i na povjerenju u institucije, poručila je Marija Selak Raspudić, Klub zastupnika Mosta.

Bez COVID potvrde uskoro se neće moći ni u poštu ni u FINA-u. Imaju tjedan dana da osiguraju kontrole.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Tih 1000 poštanskih ureda rasprostranjeno je u 800 naselja u RH i sigurno neće biti jednako primijeniti to ovdje u Branimirovoj ili u nekom manjem poštanskom uredu u naselju od par stotina stanovnika, svakako smo u kontaktu sa Stožerom i s njima ćemo iznaći najbolje moguće riješenje, rekao je Krešimir Domjančić, voditelj Odjela za odnose s javnošću Hrvatske pošte.

– Svakako je zdravlje na prvom mjestu bez daljnjeg no s obzirom na trenutnu situaciju morat ćemo donijeti neke nove protokole kako bismo osigurali da se svi poslovni procesi odvijaju neometano, rekla je Irena Svalina, glasnogovornica FINA-e.

O novim pravilima građani imaju podijeljena mišljenja.

– Pa mislim da to nije toliko strašno, rekla je jedna gospođa.

– Apsolutno sam protiv takvih odluka, mislim da to nije u redu i mislim da je ovo jedan fini način represije prema hrvatskim građanima, smatra druga gospođa.

Sve je više građana na COVID odjelima. U KB-u Dubrava spremaju se za otvaranje dodatnih kapaciteta i smanjivanje broja onih operacija koje nisu hitne.

– Sigurno je da će doći do redukcije programa operacijskog jer jednostavno to je u ovoj situaciji nužnost, rekao je dr. Ivica Lukšić, ravnatelj KB Dubrava.

Nužno je i cijepljenje. Na Zagrebačkom velesajmu i danas red. Svoju dozu primilo je 1610 osoba. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Rani jutarnji sati donijeli zvaničnu potvrdu: Xavi se vratio kući!

SRETAN MALI ROĐENDAN: Leona Paraminski obilježila dva mjeseca od rođenja kćerke