in

Brojne ekipe večeras u Otesu, korisnici Doma staraca neće biti evakuisani

Slatka-Tajna.Eu

Naselje Otes kod Ilidže spada u one koji su u najvećoj mjeri pogođene poplavama koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu. Cijeli dan je trajala evakuacija mještana, brojna domaćinstva poplavljena i bez struje, a dežurne ekipe, volonteri i pripadnici Vatrogasnog društva Ilidža cijelu noć će provesti na terenu, pratiti situaciju i biti na usluzi onima kojima je najpotrebnije.

Kako je za N1 kazao Nijaz Imamović iz Vatrogasnog društva Ilidža, situacija je trenutno pod kontrolom. Iako je postojala bojazan da će i Dom staraca poplaviti, Imamović kaže da se na svu sreću to nije desilo te da njegovi korisnici neće biti evakuisani.

“Korisnicima u Domu staraca su se cijeli dan dostavljale sve potrepštine koje je obezbijedila Općina Ilidža preko Crvenog krsta i mi smo dostavili hranu i vodu, čak su se angažovali i predstavnici mjesne zajednice i općine da im dostave i kuhala jer nije bilo struje. Jutros je bilo naznaka da bi taj dio mogao biti poplavljen, ali svi korisnici su iz predostrožnosti izmješteni iz prizemlja na sprat tako da su i oni sada na sigurnom. Mi se nalazimo trenutno ispred tog objekta i nema potrebe za evakuacijom”, kazao je Imamović.

Izvor : N1

Cijeli dan je proveden u grču i strahu, sve kako bi se spasili ljudski životi što je najbitnije, dodaje Imamović, ističući da su pričinjene velike materijalne štete.

“Sada je na terenu stanje mnogo bolje nego što je bilo tokom dana. Mislim da je ono najgore iza nas, strukture civilne zaštite su od jučer i proteklu noć vršeno prebacivanje nasipnog materijala što je opet u jednu ruku pomoglo da se spriječe još gori scenariji. Stanje nije zadovoljavajuće jer da je tako mi ne bismo bili na terenu gdje ostajemo do daljnjeg dok se god situacija ne normalizuje. Sve što bude potrebno našim građanima i što je u našoj nadležnosti poput evakuacije, dostave hrane i lijekova, mi ćemo obezbijediti i pomagati onima kojima je potrebno. Veliki broj objekata je poplavljen, ali nama je ipak najbitnije spasiti ljudske živote, pa onda imovine”, poručio je Imamović.

Izvor : N1

Haris Čolpa, volonter kazao je ekipi N1 da je odziv onih koji žele pomoći svojim sugrađanima veoma loš te da su na ovom području samo on i brat na raspolaganju timovima civilne zaštite i vatrogascima.

“Što se tiče volontera, ‘običnih građana’ samo moj brat i ja smo ovdje. Kada je riječ o pomoći, organizacija je veoma loša, niko nas nije uputio, sami smo tražili kome da se pridružimo kako bismo mogli pomoći građanima. Naišli smo na ovu sjajnu ekipu vatrogasaca i zaista mi je bilo drago da je neko došao da im pomogne”, naveo je Čolpa.

 

Sagovornici su istakli i to da se voda koja je danas poplavila ovo područje u velikoj mjeri povukla, ulice su prohodnije, ali struje u ovom dijelu grada i dalje nema.

Iako je situacija sada pod kontrolom, ipak predstoji neizvjesna noć ukoliko se uzme u obzir da su padavine najavljene tokom cijele noći. Mnogi građani su danas ostali bez krova nad glavom, a oni čija je imovina danas spašena u bojazni će dočekati novi dan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Mesi prodaje ekskluzivni stan od 6.800.000 evra u Majamiju

SAZNAO SAM IZ MEDIJA: Vladimir Tomović je u srodstvu sa novom djevojkom Miloša Bikovića