in

Australija, Kina, Japan i Indija odbile ugasiti termoelektrane na ugalj

Slatka-Tajna.Eu

Australijska vlada odbija da se pridruži 40 zemalja koje postupno gase termoelektrane na ugalj, govoreći da neće “ukinuti industriju”.

Australija je optužena za nazadovanje u skladu sa obećanjem Cop26 koje podržava pet najvećih svjetskih korisnika energije uglja.

Australijska vlada se neće pridružiti više od 40 zemalja koje se obavezuju da će postepeno ukinuti termoelektrane na ugalj, a ministar energetike je izjavio da je Australija fokusirana na razvoj tehnologije, a ne na “brisanje industrije”.

Obećanje na klimatskom samitu Cop26 da će se prekinuti upotreba uglja do 2030-ih “ili što je prije moguće nakon toga” za bogate, a 2040-ih za zemlje u razvoju podržalo je pet od 20 najvećih korisnika energije uglja, Južna Koreja, Indonezija, Vijetnam, Poljska i Ukrajina.

Odvojena grupa zemalja, uključujući SAD, Kanadu i Veliku Britaniju, obećala je da će okončati prekomorska ulaganja u ugalj, naftu i gas do kraja sljedeće godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na FacebookuNijednu izjavu nisu potpisale Australija, Kina, Japan i Indija, a datumi postepenog ukidanja energije iz uglja pomjereni su dalje od datuma koji su predložili Britanci – koji su za cilj imali “slanje uglja u historiju”.

Ipak, pristalice inicijative kažu da je formalna obaveza u pogledu uglja i dalje značajan korak – onaj koji je prije nekoliko godina bio nezamisliv. Pariski sporazum, globalni sporazum o klimi potpisan 2015. godine, ne spominje eksplicitno potrebu da se prestanu koristiti fosilna goriva.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Barcelona razbila Celtu u prvih 45 minuta, vodila 3:0, pa doživjela neviđeni šok

Orban u ‘prijateljskoj posjeti’ Dodiku