in

U subotu većinom bura, kiša češća u južnijim krajevima

Slatka-Tajna.Eu

emisija Vrijeme

Foto: HTV / HRT

Tijekom vikenda na kopnu uglavnom suho i djelomice sunčano. U ponedjeljak i utorak novo prolazno naoblačenje mjestimice s kišom, a u najvišem gorju ponegdje može pasti i malo snijega. Na Jadranu promjenjivo oblačno, često s kišom, pa i u obliku pljuskova, osobito u ponedjeljak i utorak. Puhat će većinom umjerena i jaka bura, a u nedjelju prolazno umjereno jugo.

Sredinom tjedna diljem Hrvatske djelomice sunčano, ali ujutro i prijepodne po nizinama mjestimice s maglom i sumaglicom.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i

meteorološko-

prometna

prognoza koja se priprema za

emisiju “Istrage prometnih

nesreća“.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta

meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, od

kojih je posljednja:

U subotu većinom bura, kiša češća u južnijim krajevima

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: “U subotu na istoku Hrvatske umjereno i pretežno oblačno mjestimice s kišom, osobito u Posavini. Poslijepodne su moguća i kraća sunčana razdoblja. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 8 °C, a najviša dnevna između 10 i 12 °C.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Tek ponegdje može pasti i malo kiše, a vjetar povremeno umjeren sjeveroistočni.

U gorskim krajevima većinom oblačno, a na sjevernom Jadranu djelomice sunčano. Mjestimice će biti kiše, i to uglavnom poslijepodne i navečer. Uz obalu će puhati umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 5 °C, na moru između 7 i 12 °C. Najviša dnevna od 6 do 8 °C, na moru između 14 i 17 °C.

U Dalmaciji promjenjivo i pretežno oblačno povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjerena, na sjevernom dijelu povremeno i jaka bura. Najviša temperatura zraka od 14 do 16 °C, uz obalu između 17 i 20 °C.

Podjednaka temperatura i na jugu Hrvatske, gdje će pasti najviše kiše, ponegdje i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom. Puhat će slabo do umjereno jugo i istočni vjetar.”

I sljedećih dana promjenjivo

“Na kopnu u nedjelju djelomice sunčano i uglavnom suho. U ponedjeljak većinom oblačno povremeno s kišom, a u utorak postupan prestanak kiše, osobito poslijepodne. U noći na utorak i u utorak u najvišem gorju može biti susnježice i snijega. Vjetar većinom slab sjeverni i sjeveroistočni.

Na Jadranu u nedjelju djelomice sunčano, a malo kiše može pasti na sjevernom dijelu. U ponedjeljak i utorak promjenjivo i pretežno oblačno povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova, a obilnija kiša vrlo je vjerojatna u Dalmaciji. U nedjelju većinom slabo jugo, a u ponedjeljak na sjevernom dijelu umjerena i jaka bura koja će se u utorak proširiti na veći dio obale.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i

najviše dnevne temperature zraka vidljiva je

i u emisijama:

Vrijeme

Hrvatska – za 55 mjesta u

Hrvatskoj,

Vrijeme

Europa – za 44 europska

grada i

Vrijeme

svijet – za 33 veća grada

u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno

priprema u suradnji sa Svjetskom

meteorološkom

organizacijom.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










A

svakodnevno su dostupne i prognoze na

stranim jezicima, koje se emitiraju

u

Vijestima na engleskom

jeziku >

Vijestima na njemačkom

jeziku >

Vijestima na španjolskom

jeziku >


HRT

METEO

Mnogobrojne druge

informacije i o prošlom i o budućem vremenu,

i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i

drugih europskih meteoroloških službi,

dostupne su u HRT

METEO aplikaciji za

pametne mobilne telefone, u kojoj se

redovito objavljuju i prometne informacije

HAK-a, i to ne samo na

hrvatskom jeziku nego i na engleskom i

njemačkom.

METEO

KARIKATURE i METEO

STRIP

A vedrijem

raspoloženju možda pridonesu METEO

KARIKATURE

i/ili METEO

STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

VULGARNOSTI NA INSTAGRAMU: Milica Todorović i Slavica Ćukteraš unakazile tekstove svojih pjesama

KAKO ODSPAVATI OSAM SATI ZA DVA SATA: Marija Omaljev o prvim danima majčinstva