in

Potvrđen prvi slučaj zaraze sojem delta plus, danas nove mjere

Slatka-Tajna.Eu

Stožer objavio nove podatke

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je jučer da će Nacionalni stožer danas donijeti novi set mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, među kojima će biti šira upotreba COVID potvrda, a novog zatvaranja neće biti. Konferenciju Stožera moći ćete uživo pratiti na našoj Facebook stranici HRT Vijesti

U našoj je zemlji jučer bilo 6310 novih slučajeva zaraze koronavirusom – najviše od početka epidemije. Pozitivan je bio gotovo svaki drugi testirani. Preminule su još 32 osobe. Na bolničkom je liječenju 1680 oboljelih, na respiratoru njih 219. U Međimurju je zabilježen i prvi zaraženi delta plus varijantom virusa.

Hrvatska tamnocrvena na koronakarti

Zbog ovakvog rasta broja novozaraženih, na novoj koronakarti Hrvatska je ostala tamnocrvena, a epidemiološka situacija ne poboljšava se ni u drugim zemljama Europske unije.

Slovenija je već tjednima tamnocrvena i iz dana u dan ima sve više zaraženih. Baltičke zemlje te Irska, Rumunjska i Bugarska ostale su tamnocrvene, Njemačka i Poljska uglavnom su u crvenom uz dijelove u tamnocrvenom, a epidemiološka situacija pogoršala se u Austriji, Češkoj i Slovačkoj.

Francuska i Portugal potpuno su narančasti, dok je najpovoljnija situacija u Italiji, koja ima i zelenih dijelova. Skandinavske su zemlje u crvenom.

Švedska, koja je prošli tjedan bila potpuno narančasta, sada je gotovo potpuno crvena.

U bolnice stiže sve više pacijenata, s povećanjem broja oboljelih od COVID-a reducirat će se pretrage za druge pacijente, upozorio je u Dnevniku HTV-a ravnatelj KB-a Dubrava Ivica Lukšić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Danas, kada imamo mogućnost cijepljenja i kada vidite bolesne ljude koji se bore za zrak jednostavno se ne možete zapitati – zašto se nismo cijepili u većoj mjeri?, pita se. Poručio je da nas cjepivo štiti od najtežih oblika bolesti. 

– Ono što danas gledamo u bolnici, nije isto kao što smo gledali na početku pandemije, rekao je, dodavši da su na respiratoru najteži bolesnici. Kada je stanje pacijenta takvo da mu ne pomaže ništa, onda je nažalost i uspjeh takvog liječenja manji od 50 posto, rekao je također. 

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije – Stožer je najavio nove mjere koje će objaviti danas na konferenciji za novinare, no istaknuto je da zatvaranja neće biti. U uvodu Vladine sjednice premijer Andrej Plenković naglasio je da dinamiku četvrtog vala u najvećoj mjeri određuju necijepljeni. Naveo je da je u listopadu preminulo 557 osoba, od kojih 75 posto nije bilo cijepljeno. Oni cijepljeni, istaknuo je, većinom su bili narušenog zdravlja neovisno o virusu.

Nastava će od ponedjeljka biti uživo i u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama – priopćio je Gradski ured za obrazovanje. U slučaju pogoršanja epidemiološkog stanja u pojedinoj školi, nastava će se organizirati na daljinu.

Pet krovnih liječničkih organizacija, Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatski liječnički sindikat, HUBOL i KoHOM, zatražilo je od Vlade i Nacionalnog stožera civilne zaštite da žurno donesu mjere kako bi se usporilo širenje zaraze i spriječio kolaps bolničkog sustava. Među ostalim, žurno uvođenje obveznih COVID potvrda za rad kod svih poslodavaca te za ulazak u zatvorene javne prostore. Privremeno, ograničavanje broja osoba na okupljanjima u zatvorenim prostorima na 50, uz obvezne COVID potvrde. Te da se u iduća dva tjedna produlji online nastava za učenike osnovnih i srednjih škola i studente na fakultetima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Konačno otkriveno zbog čega je Draško Stanivuković ostavio Tanju Savić!

Možete li riješiti ovaj zadatak?