in

Igrao je žilave momke: Glumac s kojim su redatelji uživali / Bljesak.info

Slatka-Tajna.Eu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Paramount Pictures / Charles Bronson (Ehrenfeld, Pennsylvania, 3. studenog 1921. – Los Angeles, 30. kolovoza 2003.)

Na današnji dan prije 100 godina, 3. studenoga 1921., rođen je američki glumac Charles Bronson, poznat po svojim ulogama žilavih momaka.

Charles Bronson rođen je pod imenom Charles Dennis Buchinsky u rudarskom kraju američke savezne države Pennsylvanije, a za vrijeme proganjanja komunista u SAD-u promijenio je prezime u Bronson. Litavsko ime bilo mu je Karolis Bučinskis.

Promjenu prezimena inicirao je glumčev agent jer je smatrao da prezime Buchinsky zvuči previše ruski i da bi moglo naštetiti njegovoj karijeri.

Zanimljivo je da je Bronson bio tatarskog podrijetla, i to od tzv. Lipka Tatara, koji žive na području današnje Litve, Poljske i Bjelorusije.

Sam naziv “Tatarlar” izvorno se odnosio na mongolsko pleme „Ta-ta“, koje je živjelo sjeverno od pustinje Gobi u 5. stoljeću. Te se pokrenulo prema Zapadu i zavladalo turkijskim plemenom Bugara (Protobugari) na Volgi, s kojim se danas izmiješalo (današnji kazanjski Tatari). Tako se Tatari najčešće drže turkijsko-mongolskim narodom koji govori turkijskim jezikom.

Nakon prodora Džingis-kanovih Mongola u Europu, nazivi Tatari i Mongoli javljaju se sinonimno. Do 13. stoljeća izmiješali su se i s drugim turkijskim narodima u Europi (Hazari, Kumani, Pečenezi i dr.).

Video: Once Upon a Time in the West (1/8) Movie CLIP – Two Horses Too Many (1968) HD

Tatari su bili vladajući sloj u Zlatnoj Hordi, državi koja se prostirala od Oba do Dnjepra, ugrožavajući i Moskvu, a nakon slabljenja Zlatne Horde vladaju još uvijek moćnim Kazanjskim i Krimskim kanatima, sve do kraja 15. stoljeća, kada ih potiskuju Rusi.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kao mladić bio je Charles Bronson siromašan i radio je u rudniku, za plaću od samo 1 dolara po toni iskopanog ugljena. Budući da su mu oboje roditelja bili stranog porijekla, Charles nije engleski naučio sve do svoje tinejdžerske dobi, ali je zato bez problema govorio ruski i litvanski. Otac mu je umro kada mu je bilo samo deset godina.

Bronson je u Drugom svjetskom ratu sluužio u američkoj vojsci na mjestu mitraljesca u bombarderu B-29 Supertvrđava. Dobio je i poznato američko odlikovanje “Purple Heart” zbog ranjavanja.

Video: Bernardo O’Reilly The Fourth of the Seven (The Magnificent Seven)

Među njegove najpoznatije filmove spadaju: Sedmorica veličanstvenih, Veliki bijeg, Bilo jednom na Divljem zapadu, Dvanaestorica žigosanih i serijal Smrtonosna želja. U vestern seriji The Travels of Jaimie McPheeters glumio je sa 12-godišnjim Kurtom Russellom. Redatelj Sergio Leone jednom je rekao da je on “najbolji glumac s kojim je ikad radio”.

Kako je izgledao kao mestik (mješanac), često su mu nudili uloge ljudi takvog porijekla. U Sedmorici Veličanstvenih glumio je lika koji je pola Irac, a pola Meksikanac.

Ulogu detektiva “Popeyea” Doylea, kojeg u filmu “Francuska veza ” glumi Gene Hackman, prvotno je trebao igrati on. Također je trebao igrati uloge Supermana i Snakea Plisskena u Bijegu iz New Yorka, ali su te uloge dobili Kurt Russell i Christopher Reeve.

Ženio se tri puta. Bolovao je od Alzheimerove bolest. Umro je 30. kolovoza 2003., u 81. godini života, od upale pluća. Nadživjela ga je treća supruga Kim Weeks, troje djece, dvoje posvojčadi i dvoje unučadi.

Video: Top 10 Charles Bronson Movies


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Gjenero: Milanović podupire Dodikov secesionizam i Čovićevu radikalizaciju

AKO SE RAZVEDE ZA MENE JE MRTVA: Huso Mujić na Dejanovoj strani, ogorčen na kćerku Dalilu