in

Vlada FBiH subvencionira obrtnike u BPK

Slatka-Tajna.Eu

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić  boravio je u Bosanskopodrinjskom kantonu, gdje je tokom susreta sa kantonalnom premijerkom Aidom Obućom razgovarao  o dosadašnjim te budućim aktivnostima i međusobnoj saradnji sa ciljem poboljšanja statusa obrtnika i poduzetništva.

Zukić je kazao da bi raspodjela finansijskih sredstava obrtnicima i ostalim samostalnim djelatnostima, u skladu sa Uredbom Vlade FBiH, trebala početi krajem ove budžetske godine.

“Ta sredstva trebala bi da se upute prije svega obrtima i drugim samostalnim djelatnostima, a u svrhu refundacije isplaćenih plaća u periodu krize. Svi oni koji su uredni poreski obveznici, koji su obezbijedili da ne bude otpuštanja radnika i imali kontinuitet zaposlenosti, ostvarit će pravo bez potrebe apliciranja. Dakle, mi ćemo u Ministarstvu kroz posebnu aplikaciju objaviti sve one koji spadaju u tu kategoriju, ostaviti mogućnost ako se dese eventualni problemi i greške da neko ko je uredan poreski obveznik, a ne nalazi se na tom spisku, to posredstvom Porezne uprave dokaže i svi će ostvariti pravo. Po zaposlenom određen iznos sredstava će se kretati između 1.000 i 1.200 KM”, pojasnio je Zukić.

“Upoznala sam ministra Zukića sa informacijom da je trenutno na području BPK 289 obrtnika i srodnih djelatnosti koji zapošljavaju oko 500 radnika, kao i da smo u toku prošle i ove godine godine, u skladu s našim mogućnostima, izdvojili određena finansijska sredstva kako bi smo im pomogli u saniranju posljedica slabog poslovanja uzrokovanog pandemijom COVID-19”, kazala je Obuća.

Ohrabrujućom je ocijenila činjenicu da će u skladu sa Uredbom koju je donijela Vlada FBiH, od Ministarstva ra kategorija biti potpomognuta iznosom od 60 miliona KM.

“I nova zakonska rješenja koja su u pripremi od nadležnog federalnog ministarstva su ohrabrujuća u smislu da će se i zakonski regulisati ova značajna oblast i načini bolje i kvalitetnije podrške kada su ove kategorije u pitanju. Također, zajedno smo prepoznali i određene infrastrukturne projekte koji će se realizirati tokom 2022. godine na području našeg kantona”, istaknula je Obuća.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Zukić je s domaćinima i predstavnicima Obrtničke i Privredne komore FBiH prisustvovao i prezentaciji idejnog projekta buduće poslovne obrtničke zone, čija je gradnja planirana u goraždanskom naselju Rasadnik, za šta je obećao i podršku resornog ministarstva

“Najvažnije je da ima ljudi koji imaju jasnu viziju i koji žele iz ovih prostora u kojima su počeli i zaradili prvi kapital, a koji žele da se razvijaju. Ova ideja je zaista originalna, perspektivna i može poslužiti kao primjer svim drugim kantonima. Nadam se da ćemo za godinu dana biti u prilici da prisustvujemo otvaranju ovog objekta”, kazao je Zukić.

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Što je u pozadini ribarskog spora Velike Britanije i Francuske

BURMA SIJA: Da li se udala Marijana Mićić?