in

U četvrtak česta kiša, ponegdje i obilna, na Jadranu i vjetrovito

Slatka-Tajna.Eu

Tomislav Kozarić

Foto: HTV / HRT

Uz mnogo oblaka do petka prilično kišovito razdoblje, osobito na srednjem i južnom Jadranu, te u unutrašnjosti Dalmacije, gdje je najveća vjerojatnost obilne kiše, često u obliku pljuskova s grmljavinom. Dodatnih će nevolja biti i zbog juga, povremeno i vrlo jakog.

Prema kraju tjedna smanjenje naoblake i prestanak kiše, pa će u jutarnjim satima po nizinama unutrašnjosti opet biti magle. Uz pad temperature od nedjelje raste i vjerojatnost jutarnjeg mraza, a na Jadranu će jačati bura, najprije na sjevernom dijelu.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije nakon “Dnevnika” dodatno je upozorio:

“U četvrtak će najveći problem s vremenom biti često obilna kiša, pogotovo u Dalmaciji i na jugu Hrvatske, gdje je objavljeno upozorenje drugog od tri stupnja. Moguće su bujične i urbane poplave. Budite pripravni!”

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta

meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, od

kojih je posljednja:

U četvrtak česta kiša, ponegdje i obilna, na Jadranu i vjetrovito

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: “U četvrtak će u istočnim hrvatskim krajevima prevladavati oblačno, povremeno s kišom, mjestimice i obilnijom, moguće praćena i grmljavinom. Vjetar većinom umjeren jugoistočni, poslijepodne u okretanju na jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 17 do 19 °C, a u Podunavlju moguće viša i od 20 °C.

U središnjoj Hrvatskoj u prvom dijelu četvrtka povremeno kiša, ponegdje moguće i obilnija, a zatim prestanak oborina i smanjenje naobake. Zapuhat će umjeren jugozapadnjak, prolazno i s jakim udarima. Najniža temperatura oko 10, a najviša oko 17 °C.

Podjednako i na sjevernom Jadranu i u gorju – od sredine dana djelomično razvedravanje i većinom prestanak kiše koja će prije toga mjestimice biti i obilnija i praćena grmljavinom. Glavnina oborine vjerojatno će biti u noći i ujutro. Najviše sunca poslijepodne u Istri. Umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar poslijepodne će slabjeti, a valovito more sjevernog Jadrana u postupnom smirivanju.

U Dalmaciji pretežno oblačno, povremeno s kišom, pa i u obliku obilnijih pljuskova i grmljavinom, pogotovo u unutrašnjosti Dalmacije. Jako i olujno jugo u okretanju na južni i jugozapadni vjetar, zatim u postupnom slabljenju. More u početku i jače valovito, a poslijepodne u postupnom smirivanju. Temperatura između 16 i 20 °C.

Najnepovoljnije će biti na jugu Hrvatske – osim povremeno izraženih pljuskova i grmljavine i često obilne kiše, puhat će jako i olujno jugo i južni vjetar uz valovito i jače valovito more. Temperatura zraka uglavnom između 17 i 21 °C.”

I u nastavku tjedna promjenjivo

“Na južnom Jadranu povremeno izraženih pljuskova i grmljavine bit će još i u petak, a kiša će padati i u subotu. Na srednjem Jadranu u danima koji slijede manje kiše, a na sjevernom dijelu uglavnom suho i uz više sunca. U nedjelju će kiša posvuda prestati. Zapuhat će umjerena i jaka bura, osobito podno Velebita s olujnim udarima, uz manji pad temperature, a na krajnjem jugu će ostati razmjerno toplo uz jugo. U nedjelju će bura oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak.

Na kopnu u petak pretežno oblačno, a glavnina kiše u istočnim predjelima i unutrašnjosti Dalmacije. U subotu u početku još mjestimice kiša, zatim smanjenje naoblake, pa u nedjelju ujutro može biti i magle i slabog mraza. Vjetar u petak i subotu slab do umjeren sjeveroistočni uz pritjecanje hladnijeg zraka.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i

najviše dnevne temperature zraka vidljiva je

i u emisijama:

Vrijeme

Hrvatska – za 55 mjesta u

Hrvatskoj,

Vrijeme

Europa – za 44 europska

grada i

Vrijeme

svijet – za 33 veća grada

u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno

priprema u suradnji sa Svjetskom

meteorološkom

organizacijom.

A

svakodnevno su dostupne i prognoze na

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










stranim jezicima, koje se emitiraju

u

Vijestima na engleskom

jeziku >

Vijestima na njemačkom

jeziku >

Vijestima na španjolskom

jeziku >


HRT

METEO

Mnogobrojne druge

informacije i o prošlom i o budućem vremenu,

i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i

drugih europskih meteoroloških službi,

dostupne su u HRT

METEO aplikaciji za

pametne mobilne telefone, u kojoj se

redovito objavljuju i prometne informacije

HAK-a, i to ne samo na

hrvatskom jeziku nego i na engleskom i

njemačkom.

METEO

KARIKATURE i METEO

STRIP

A vedrijem

raspoloženju možda pridonesu METEO

KARIKATURE

i/ili METEO

STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

RUŽA VJETROVA – Najbolje od Seke 6 (36-40)

Real bolji od Šahtjora, remi Milana i Porta