in

Sven Alkalaj u Vijeću sigurnosti UN-a pročitao ključne dijelove Schmidtovog izvještaja

Slatka-Tajna.Eu

Ambasador Bosne i Hercegovine u UN-u Sven Alkalaj večeras je u Vijeću sigurnosti UN-a pročitao najupečatljivije dijelove izvještaja visokog predstavnika Christiana Schmidta koji nije dobio podršku Rusije i Kine da podnese izvještaj.

On je na početku pozdravio podršku o produžetku misije Althea u BiH istaknuvši važnost prisustva pripadnika EUFOR-a u Bosni i Hercegovini s ciljem očuvanja mira i stabilnosti u cijeloj zemlji, naročito u vrijeme trenutne duboke političke krize.

Svoje vrijeme za diskusiju ambasador Alkalaj je iskoristio da pročita ključne dijelove izvještaja visokog predstavnika Christiana Schmidta s kojim se javnost već upoznala s obzirom da su mediji jučer objavili njegov izvještaj o situaciji u BiH u proteklih pola godine odnosno od njegovog stupanja na dužnost prvog čovjeka OHR-a.

Treba istaći da su sve zemlje večeras na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, osim Rusije i Kine, dale punu podršku Schmidtu te pozvale vlast u RS-u da prestanu sa opasnim potezima, zapaljivom retorikom i deblokiraju rad institicija BiH.

Svi ostali lideri u BiH su također pozvani da prestanu s blokadama i počnu raditi u interesu građana BiH i svjetlije budućnosti države.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Alkalaj je jučer izjavio da je za njega najvažnije da se obavi rasprava o stanju u BiH budući da “svjedočimo zveckanju oružjem i najavljuje se raspad BiH” zbog čega je od iznimne važnosti da se o tome očituje Vijeće sigurnosti UN i zauzme stav.

Visoki predstavnik Christian Schmidt upozorio je u tom izvještaju da je BiH u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji “vrlo stvarna” mogućnost novih sukoba.

Kao glavnog krivca za duboku političku krizu je okarakterisao lidera SNSD-a Milorada Dodika kojeg je spomenuo 61 put u izvještaju na 34 stranice.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Real bolji od Šahtjora, remi Milana i Porta

Pet biljaka kojima će biti odlično u kuhinji