in

Što je u pozadini ribarskog spora Velike Britanije i Francuske

Slatka-Tajna.Eu

Koćarice isplovljavaju iz ribarske luke u Port-en-Bessin-Huppainu, Francuska

Foto: Stephane Mahe / REUTERS

Prema ugovoru o brexitu, koji je stupio na snagu početkom godine, pristup članica EU-a britanskim vodama reguliran je dozvolom za ribarenje. Najnezadovoljni su susjedi Francuzi kojima je odobren mali broj dozvola. A baš zbog ribolova proteklih mjeseci s obje strane La Manchea padale su teške riječi, plijenile se kočarice, brodovi namjerno zabijali jedni u druge, blokirale luke, slali vojni brodovi da smire situaciju.

Na otoku Jersey, udaljenom samo 20 milja od francuske obale, ribolov je temeljni dio života. Njegovi stanovnici zabrinuto prate ribarski rat riječima koji odjekuje kanalom La Manche. Naime, najveći dio ulova lokalne ribarske flote otprema se u Francusku i dalje, u Europsku uniju. Ribari s Jerseya uvjereni su da su “pijuni u političkoj igri između Francuske i Ujedinjene Kraljevine”, zatočeni usred spora oko prava na ribolov.

– Nemamo opciju izvoza kroz UK, Nizozemsku ili izravno u Španjolsku. Jednostavno ne možemo. Predaleko je, predugo traje, smatra Tony Porritt, vlasnik Aqua-Mar Ribarstva, otok Jersey.

U luci Boulogne-sur-Mer, zabrinuti su i francuski ribari – i njihov svakodnevni posao je ugrožen.

– Ljuti smo jer svi žele svoju dozvolu. Britanci bi ribarili u našim vodama, a mi ne smijemo, Trebamo dozvole. Da b i se to riješilo, potrebne su dozvole, istaknuo je francuski ribar.

Ribolov je ekonomski sićušna industrija, ali simbolika je znatna za velike pomorske nacije poput Britanije i Francuske. Izlazak Ujedinjene Kraljevine iz ekonomskih pravila 27.-ročlane Europske unije na početku godine znači da London sada kontrolira tko lovi ribu u britanskim vodama.

Dvije se države desetljećima prepiru zbog bogatih ribolovnih područja oko svojih sjevernih obala, ali novi, ogorčeni sukob izbio je u rujnu, nakon što je Pariz optužio London da nije dodijelio dovoljno dozvola za ribolov francuskim brodovima u zoni od 6-12 nautičkih milja od obala Ujedinjene Kraljevine.

– Dozvolu je dobilo 98% brodova, njih gotovo 1700. Mali broj brodova nije kvalificiran i Francuska će to morati shvatiti, rekao je George Eustice, ministar okoliša Ujedinjene Kraljevine.

Nakon polusatnog vikend razgovora čelnika dviju najvećih europskih ekonomija, na marginama rimskog summita G-20, međusobne razlike nisu smanjene. Sukob se prijetio pretvoriti u širi trgovinski spor.

– Sve je u rukama britanskog suda. Dali smo im ponudu. Ako se Britanci budu i dalje ponašali kao da ne žele primijeniti dogovor, ono što smo potpisali, ili ako se ne pokrenu, meni će biti žao, ali mi moramo braniti svoje ribare, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Pariz je zaprijetio rokom koji je istekao u ponedjeljak u ponoć – blokirat će britanske brodove, pojačavati carinske i sanitarne kontrole tereta, strože provjeravati kamione koji ulaze i izlaze iz Francuske, a britanskim koćarima zabraniti iskrcavanje ulova u francuskim lukama.

– Što se tiče ribe, moram vam reći da se situacija nije promijenila, rekao je premijer Ujedinjene Kraljevine Boris Johnson.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Pariz je prijetio i ograničenjem opskrbe energijom Kanalskim otocima, Jersey je najveći među njima, područjima ovisnima od britanske krune koja leže uz obalu Francuske i uvelike upotrebljavavaju francusku struju.

Tony Porritt, vlasnik Aqua-Mar Ribarstva na Jerseyu, bio je prisiljen prestati prihvaćati školjke od lokalnih ribara zbog straha da neće moći izvoziti u Francusku. Djelomično zatvaranje tek je drugo u 50-godišnjoj povijesti obiteljske tvrtke, nakon malog zastoja tijekom vrhunca pandemije Covida-19.

– Nitko neće pobijediti. Nema pobjednika. Samo gubitnika, smatra Peter Gay, ribar iz Jerseya.

Zapravo iznenađujuće, francuski predsjednik Emmanuel Macron povukao je svoju “ponoćnu prijetnju” hitnim sankcijama britanskom izvozu. Očekuje brz odgovor suprotne strane i zajednički sastanak pod predsjedanjem Europske komisije.

– Očekujemo i točan raspored da razgovaramo o ostalim temama, osobito o privremenim dozvolama, ali i tehničkim mjerama, rekla je francuska ministrica pomorstva Annick Girardin.

– Budući da ste pitali je li UK promijenio svoje stajalište, izrazit ću se tako. Stajalište oko ribolova. Odgovor je ne, rekao je britanski premijer Johnson.

– Jedan mi britanski kolega kaže: “Britanija ima dezorijentiranu vladu. I lijena je i hiperaktivna, ambiciozna i samozadovoljna, dominantna i nestabilna. Krivuda kroz različite politike i političke opcije, zbunjujući komentatore, oporbene stranke, vlastite birače, ponekad zbunjujući i svoje ministre, rekla je novinarka HTV-a Elizabeta Gojan.

Ne samo britanska oporba, i mnogi drugi uvjereni su da će odnose Francuske i Ujedinjene Kraljevine biti teško istinski obnoviti dok god je na vlasti Boris Johnson.

– Dok ljudi ne shvate da nije realan, a to se počinje događati, dok ne prepoznaju da je lažljivac, to nećemo postići. Njegove su ambicije nemoguće. Žao mi je što to moram reći, bit ćemo tužna, mala zemlja, posebno mislim na Englesku, bez utjecaja ili ugleda u svijetu. S vremenom će se UK raspasti jer Škotska želi biti malena, nezavisna, moderna zemlja Europske unije. Wales bi je mogao slijediti, a na kraju i Sjeverna Irska, smatra Robert Dolata, umirovljeni urbanist iz Londona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NAZIRE SE KRAJ ALBUMU: Filip Miletić opet sa Severinom u Zagrebu

Vlada FBiH subvencionira obrtnike u BPK