in

Projekt IFAD 8 za razvoj poljoprivrede USK i Kantona 10

Slatka-Tajna.Eu

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić prisustvovao je u Bihaću potpisivanju memoranduma o razumijevanju između Ureda za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i općina u Klasteru 1, koji obuhvata sve općine Unsko-sanskog te tri općine Kantona 10 (Drvar, Glamoč i Grahovo).

IFAD 8 – Projekt razvoja ruralnih poduzeća i poljoprivrede, je kredit IFAD-a u iznosu 11,78 miliona eura, od čega je 60 posto namijenjeno Federaciji BiH, za 73 općine koje obuhvata Projekt na području FBiH, a koje su podijeljene u pet klastera, odnosno grupa općina koje su geografski povezane i koja imaju srodna proizvodna svojstva i karakteristike.

“IFAD-ovi projekti koje realizira Ministarstvo pokazali su se kao interesantni i značajni za sve poljoprivredne proizvođače, ali i lokalne zajednice koje su bile uključene u njihovu realizaciju”, rekao je Dedić.

Nakon potpisivanja memoranduma, prema riječima Dedića, uslijedit će objava javnih poziva na osnovu kojih će općine kandidirati projekte.

“Radimo to danas na vrijeme, jer prilikom usvajanja budžeta svaka od općina će imati uvid da može participirati u Projektu, gdje Federalna vlada uz podršku sredstava IFAD-a učestvuje u infrastrukturi od 50 do 95 posto u realizaciji samih infrastrukturnih projekata koji su najinteresantniji svakoj od općina. Isto tako, poljoprivrednim proizvođačima omogućuje se povećanje zasada, podrška otkupu, preradi i plasmanu na tržište njihovih proizvoda”, istaknuo je Dedić.

Naveo je da će IFAD-ov Projekt 8 biti realiziran u 73 općine na podučju Federacije BiH u narednih pet godina. Kroz sami Projekt, kako je pojasnio, obezbjedit će podršku farmerima, njihovim udruženjima, infrastrukturi na području svih lokalnih zajednica koje budu uključene. To je infrastruktura u vezi vodosnabdijevanja, lokalnih puteva, tržnica, sistema navodnjavanja i svega onoga što će pospješiti poljoprivrednu proizvodnju u općinama.

Direktor Jedinice za koordinaciju projekta pri Ministarstvu Halil Omanović je istaknuo da Projekt ima za cilj podići ekonomsku moć malih farmera na način da im sufinansira početne pakete raznih proizvodnji.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“U narednih pet godina Projekt će značajno doprinijeti ekonomskom razvoju sela na cijelom području FBiH”, dodao je Omanović.

Načelnici općina Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac i Ključ – Armin Halitović, Mahmut Jukić i Nedžad Zukanović, naglasili su značaj ovih projekata i izrazili zahvalnost Ministarstvu. Putem projekta će se, kako su istaknuli, pružiti podrška malim poljoprivrednim proizvođačima te izgradnji odgovarajuće infrastrukture u lokalnim zajednicama.

 

 

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Jesu li diskriminirani cijepljeni ili necijepljeni?

RWR Short Sales Page 1 – Skillversity