in

NAJOPJEVANIJE IME U PJESMAMA: O Jasmini su pjevali Čola, Fadil, Šerif, Meho, Senna m…

Slatka-Tajna.Eu

Žena kao inspiracija u tekstovima pjesama je nerijetka. Neka ženska imena su više puta ispjevana. Nije to slučajno, kazao je jedne prilike Rajko Dujmić, bar što se tiče njegovih pjesama. Svako ime ima svoju priču. A skupljati sva imena je baš zahtjevan zadatak.

Pomenimo, recimo, Milena, Gordana, Kristina, Emina, Ana, Marija, Fata, Lejla, Aida, Doris… Na listi rok muzike najispjevanije ime je Marina. Opjevali su je Bajaga, Đorđe Balašević, Prljavo kazalište, Azra, Duško Jakšić, Dejan Cukić, Novi fosili.

Boris Bizetić, Boban Zdravković, Miki Jevremović, Miki Mećava, Danijel Popović, Ivo Robić… Kažu da su s druge strane i narodnjaci i zabavnjaci u bivšoj Jugoslaviji najviše pjevali o imenu Jasmina. O Jasminama je napisano najviše pjesama. Kažu na društvenim mrežama da svako označi sebi blisku Jasminu ili ti priču u tom tekstu jer u pjesmama o Jasminama nemamo onog „lažeš zlato, lažeš dušo, lažeš vještice“ jer ime Jasmina potiče i simbol je cvijeta a nastao je od perzijsko arapskog muškog imena Jasmin, bijelog cvijeta opojnog mirisa jasemin.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ispjevali su je na sebi svojstven način Fadil Toskić „Hej Jasmina“, Šerif Konjević „Jasmina“, Asim Bajrić je ispjevao o Selim-begovoj Jasmini. Kažu najljepšu životnu priču o Jasmini ispjevao je rahmetli Meho Puzić 1981. godine. Ništa manje lijepo je nije ispjevao Zdravko Čolić, Vladimir Savčić Čobi sa Proartama. Prelijepa je i “Jasmina” Senne M, Mileta Kitića koji je ispjevao sa „Južnim vetrom“, Ace Pejovića, Jasmina Muharemovića, Dragana Kojića Kebe. Prelijepo zvuči isto kao i „Jasmina“ Halida Muslimovića. Tu je i “Jasmina” Muharema Serbezovskog, pa Tome Marinkovića, Emira Mehića, u čiji je život donijela Jasmina ljubav  od koje su mu ostale samo slike.

Cover Fadilve verzije u pjesmi Jasmina otpjevao je Mirza Šečić. Sjajno je o Jasmini ispjevao i Ibrahim Jukan. Kažu da je po lajkovima jedna od ljepših izvedbi poređenja sa tim cvijetom izveli su Buco i Srđan, potom Jale Košmar… Sve u svemu ime Jasmina ne vodi samo od vremena tamnopute princeze iz bajke Aladina i čarobne lampe. Istina je jedno.

Ima u tim našim pjesmama o pomenutom imenu poezije a neke su tek iznošenje ljubavi kroz rimu. Kažu da je najzastupljenije ime u muslimanskim zemljama, no ne bi baš tako bilo jer je ovo ime vrlo često ispjevano i u Španiji, Njemačkoj, Engleskoj, Italiji, Francuskoj. Znači, može se naći u zemljama gdje žive ljudi raznih etičkih i vjerskih pripadnosti.

 Dž. H. M.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Neymar izazvao bijes navijača PSG-a svojim potezom, ali tek na kraju je baš pretjerao

Lud Zbunjen Normalan – Ruski na wc šolji!