in

EBRD očekuje ekonomski rast BiH od 4,5 posto

Slatka-Tajna.Eu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podigla je svoju prognozu za region zapadnog Balkana za 2021. godinu na 6,4 odsto, u svom najnovijem Izvještaju o regionalnim ekonomskim perspektivama objavljenom danas.

Značajna revizija prognoze za 2021. naviše je zasnovana na rezultatima ostvarenim u prvoj polovini godine koji su bili bolji od očekivanih, kao i naznakama nastavka rasta tokom trećeg kvartala.

“Industrijska proizvodnja i rastući izvoz u zemlje EU podržavaju rast u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, dok su privrede Albanije, Kosova i Crne Gore imale koristi od snažnog oporavka u ugostiteljskom sektoru tokom ljetnih meseci. Oporavak je također zasnovan na ekspanziji privatne potrošnje uslijed rastućeg nivoa doznaka iz inostranstva, povećanja plata i rasta kreditne aktivnosti u većini privreda regiona.

Slično kao i u ostalim regionima EBRD-a, i na zapadnom Balkanu potrošačke cijene su u postepenom rastu od početka 2021. godine, uslijed povećanja cijena hrane i energenata. Fiskalna politika je ostala akomodativna, a stope monetarne politike na istorijski najnižim nivoima kako bi se podržao ekonomski oporavak – međutim, vjerovatnoća zaoštravanja raste, s obzirom na i dalje rastuće nivoe cijena i trendove u eurozoni”, navodi EBRD, koji predviđa da će ekonomije širom regiona u kojima ta banka ulaže ove godine rasti u prosjeku za 5,5 posto. Iako to predstavlja reviziju naviše za 1,3 procentna poena u odnosu na junsku prognozu, nakon dobrog učinka u prvoj polovini godine, Banka upozorava na rizike koji su pred nama.

Naime, fiskalna ranjivost država se povećala zbog provođenja velikih paketa podsticajnih mjera kao odgovor na krizu COVID-19. Javni dug je s tim u skladu porastao u prosJeku za 13 procentnih poena BDP-a od kraja 2019. godine. Iako su troškovi zaduživanja u većini privreda ostali ispod nivoa koji su bili prIJe krize, u nekim zemljama su naglo porasli.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Ekonomski učinak Bosne i Hercegovine premašio je očekivanja u drugom tromJesečju 2021. godine, uz oporavak na vanjskim tržištima, snažnu ekspanziju domaće privatne potrošnje i podržan efektom niske baze. Izvoz roba i usluga porastao je za više od 50 posto u realnom iznosu u odnosu na prethodnu godinu, uslijed snažnog oporavka EU, glavnog izvoznog tržišta BiH, i premašio je nivo iz 2019. godine, kako u realnom, tako i u nominalnom smislu. Kratkoročni pokazatelji trgovine i industrije ukazuju na nastavak ekspanzije industrijske proizvodnje i usluga u trećem kvartalu. Očekuje se da će privreda porasti za 4,5 posto 2021. i 3,0 posto 2022. godine”, procjenjuje se u Izvještaju EBRD-a.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

EKSKLUZIVNO: Zet odbjeglog ratnog zločinca Milomira Savčića prvoosumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca

Lewandoski i dalje na vrhu